Druk verkeersweekend is al begonnen

Druk verkeersweekend is al begonnen

Foto: BELGA

Er dreigt de komende dagen veel verkeersdrukte in en rond Frankrijk, waar dit weekend de nationale feestdag wordt gevierd. Meer nog: die dreiging heeft zich vrijdagmiddag al omgezet in files, onder meer in België.

De VAB maakt om 17.00 uur melding van 100 km file in België, vooral door de avondspits, ongevallen en wegenwerken. Met name rond Antwerpen, Brussel en Gent is het drukker dan normaal.

De federale politie waarschuwt in het bijzonder voor vertragingen op de E411, ter hoogte van Aarlen, nabij de grens met het Groothertogdom Luxemburg. Omdat op zaterdag 14 juli de Franse nationale feestdag wordt gevierd, mogen vrachtwagens van 7,5 ton Frankrijk en het Groothertogdom richting Frankrijk niet binnen. Omdat daar ook een grootschalige controleactie aanhangt, dreigt het verkeer in Luxemburg zaterdag sterk te vertragen.

Ook in Frankrijk komt het vakantieverkeer op gang, vooral rond Parijs en in de Rhônevallei. De verliestijd tussen Lyon en Orange bedraagt momenteel een half uur. De belangrijkste file staat momenteel op de A89 rond Parijs. Wie naar de A6 richting Lyon moet, rijdt best om via de A4 (Metz/Nancy) tot Marne-la-Vallée en neemt daar de N104 richting A5 (Troyes), aldus VAB.

Belgische automobilisten die naar Frankrijk vertrekken wordt aangeraden om de E411 bij het knooppunt van Daussoulx te verlaten en de E42 in de richting van Bergen en het noorden van Frankrijk te nemen. Een alternatief is om van de E411 te rijden ter hoogte van Recogne (afrit 25), om dan de N89 in de richting van Bouillon en Sedan te volgen. Automobilisten kunnen ook de E411 aan het knooppunt van Weyler afrijden (afrit 32) en hun tocht via de N81 naar Longwy voortzetten.

Voorts slibben in Duitsland de aders Frankfurt-Basel en Stuttgart-Salzburg dicht en wordt er in Zwitserland al volop aangeschoven voor de Gotthardtunnel. Verder vertraagt het verkeer aan de Zwitserse grensovergang met Italië in Chiasso.

VAB waarschuwt vakantiegangers die dit weekend naar Zwitserland en Italië rijden. Van vrijdag 13 juli 20.00 uur tot zondagochtend 15 juli 2.00 uur, wordt namelijk de A5 Karlsruhe – Basel in beide richtingen afgesloten tussen Baden-Baden en Bühl wegens werkzaamheden. Dit zorgt voor grote problemen op de belangrijke noord-zuid verbinding die door vele vakantiegangers wordt gebruikt. VAB raadt automobilisten aan om vrijdagavond en zaterdag de A5 te mijden en om te rijden naar Zwitserland en Italië via de A35 in Frankrijk, via Strasbourg en Mulhouse.

In Oostenrijk komen er momenteel geen noemenswaardige problemen voor.

Wie dit weekend met vakantie vertrekt wacht volgens VAB best tot zaterdagmiddag rond 11 uur. Op die manier komt u op de verschillende knelpunten (de Rhônevallei in Frankrijk, de Gotthardtunnel in Zwitserland of de grensovergangen met Oostenrijk in het zuiden van Duitsland) als de files daar verdwenen zijn. Zondag is het de ganse dag filevrij rijden richting het zuiden.

Meer verkeersinfo vindt u op onze verkeerspagina

Corrigeer

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S