Seks & Relaties

Schrijfster en cartooniste Fleur Van Groningen geeft advies met een knipoog

ADVIES. 'Ik ben een eeuwige twijfelaar'

ADVIES. 'Ik ben een eeuwige twijfelaar'

Foto: shutterstock

'Ik ben een eeuwige twijfelaar. Ik ben werkzoekende en pieker over mijn beroepskeuze. Ik kan niet 100 procent kiezen voor mijn vriend'. Schrijfster en cartooniste Fleur Van Groningen geeft advies.

Lieve Fleur,


Ik ben een eeuwige twijfelaar. Ik ben werkzoekende en pieker over mijn beroepskeuze. Ik kan niet 100 procent kiezen voor mijn vriend. Zelfs over mijn kleding en wat ik zal bestellen op restaurant, twijfel ik. Zo kom ik niet vooruit. Wat doe ik hieraan?


Kristien N., Berlaar

Beste Kristien,
'Het is alsof je rondjes blijft rijden op hetzelfde rondpunt, zonder een afslag te kiezen', zo formuleerde een weifelende Flor Koninckx het naar verluidt ooit bij zijn psychiater.
Niks mis met defensief rijgedrag op de baan, maar als het op het leven aankomt, kan voortdurend speuren naar gevaar, bepaald verlammend werken. Het ziet ernaar uit dat jij erg perfectionistisch en kritisch voor jezelf bent. Een combinatie die niet zelden stevige faalangst oplevert.
De angst om fouten te maken en jezelf dat blijvend kwalijk te nemen, houdt je tegen. Maar als je niets onderneemt, stagneert je leven. Ooit hoorde ik een bevrijdend citaat –dat overigens niets met sporten of overgewicht te maken had: 'Het leven is bewegen, in wat voor richting dan ook. Alleen degene die niet beweegt, komt niet aan.' Samuel L. Lewis. Oftewel: het maakt niet uit welke afslag je kiest, Flor, áls je er maar een kiest. Daar wachten nieuwe ervaringen, waardoor je jezelf beter leert kennen.
Of, zoals Marleen Merckx me ooit tijdens een interview toevertrouwde: 'Je mist veel moois als je geen risico's neemt.' Toch spijtig dat Flor Koninckx in 2005 niet kwam opdagen op de set van een scholierenfilm waarin hij, net als Marleen, een bijrol had. Wie weet wat hij die dag van haar had kunnen leren – als hij had gedurfd.

Corrigeer

In het nieuws

Het beste van Enkel voor abonnees