FDF komt in faciliteitengemeenten alleen in Wemmel met aparte lijst op

WEMMEL/KRAAINEM - Ondanks de breuk op nationaal vlak tussen FDF en MR komt het FDF bij de gemeenteraadsverkiezingen in de faciliteitengemeenten rond Brussel alleen in Wemmel met een aparte lijst op. In Kraainem staat FDF met andere partijen op de Lijst van de Burgemeester. CdH en MR dienen er evenwel een aparte lijst in. In Drogenbos, Linkebeek, Sint-Genesius-Rode en Wemmel worden de Franstalige eenheidslijsten verder gezet.

In Wemmel is het politieke landschap volledig hertekend. In 2006 haalde de tweetalige Lijst van de Burgemeester (LB) 11 van de 23 zetels, Intérêts Communaux (cdH, PS, FDF en Ecolo) 6, WEMMEL (CD&V, N-VA, sp.a en Groen) 5 en Vlaams Belang 1.

Aan Vlaamse kant stapte Open Vld recent uit Lijst van de Burgemeester en sloot aan bij WEMMEL. LB vormt kartel met IC, maar FDF komt apart op. 4 formaties - een Nederlandstalige en Franstalige eenheidslijst, het FDF en Vlaams Belang - dingen in Wemmel naar de hand van de kiezer.

In Kraainem haalde in 2006 de Franstalige eenheidslijst Union een dusdanige meerderheid dat de Nederlandstalige lijst Open haar schepenzetel verloor. Veronique Caprasse (FDF) wou vorig jaar waarnemend burgemeester en partijgenoot Arnold d'Oreye de Lantremange opvolgen, maar ook haar kandidatuur werd door Vlaams minister Geert Bourgeois niet aanvaard omdat ze weigerde te beloven de taaldecreten na te leven.

Terwijl aan Nederlandstalige kant opnieuw eenheidslijst Open wordt ingediend, dienen bij de Franstaligen CdH en MR een aparte kartellijst in. De andere Franstalige partijen zouden als Lijst van de Burgemeester opkomen met Caprasse als lijsttrekster. De verdeeldheid bij de Franstaligen vergroot de kans op een Vlaamse schepenzetel.
 

 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S