Vakantie

Op ontdekking in Wannegem-Lede

Op ontdekking in Wannegem-Lede

Foto: wdk

Wannegem-Lede behoort tot de 'eiergemeente' Kruishoutem. Ooit het onbetwiste centrum van de pluimveeteelt, leven de leghennen nu vooral in de folklore voort. Op de website van het gemeentebestuur staan elke week de eierprijzen, het informatieblad heet 't Eierdopje en in het paasweekend worden er ieder jaar de Gulden Eifeesten georganiseerd met de verkiezing van de Eierboer en de Eikoningin.

Was getekend
In de Brugstraat in Kruishoutem bevindt zich het Europees Cartoon Centrum. Tot eind september lopen er tijdelijke tentoonstellingen met werk van twee Griekse cartoonisten en spotprenten uit de pers van de hand va Griet Blockx. Het ECC is gratis te bezoeken, maar enkel open op zondag van 10 tot 12 en van 14 tot 17 uur.
www.ecc-kruishoutem.be

In uw schoenen
De afkorting SONS staat voor Shoes Or No Shoes, waarmee meteen duidelijk is dat je in de Vandevoordeweg in Kruishoutem niet zomaar in een schoenmuseum terechtkomt. Toch toont een vaste collectie de geschiedenis van de eerste geschoeide voet tot de designersgympies van vandaag. Maar tegelijk gaat er veel aandacht naar hedendaagse kunst met mode als invalshoek. Open op donderdag, vrijdag en zaterdag van 13.30 tot 17.30 uur. Toegang: 10 euro.
www.shoesornoshoes.com

Sterren
Nauwelijks zes kilometer van de Schietsjampettermolen verwijderd, ligt het Hof van Cleve van topchef Peter Goossens, een van de drie Belgische restaurants met drie Michelinsterren.

Ver kijken
Hier heb je een prachtig uitzicht op het interfluvium Leie-Schelde. Overal duiken kerktorens en kastelen op. Bij helder weer kun je de watertoren van Deinze en het silhouet van Gent zien. Om je te helpen in de juiste richting te kijken, werd er een oriëntatietafel geplaatst. Ook staat er een verrekijker opgesteld.

Grote molen
Bij het zien van de wiegende korenhalmen, kan ik me inbeelden dat de oogst hier vroeger meteen van het veld naar de molen werd gebracht. Al in de 16de eeuw stond op deze plek een molen. Het was de Steyaertsmolen, maar hij werd meestal gewoon 'de grote molen' genoemd. Op 27 oktober 1959 waaide hij om.

Flandriens
We zijn in de Huisepontweg, een mooi gerestaureerde kasseistrook waarop flandriens zich thuis voelen.

De champetter
De korenmolen met open voet die hier vandaag staat is een West-Vlaamse staakmolen van het kusttype en werd in 1981 overgebracht vanuit Houtave, een deelgemeente van Zuienkerke. Vandaar dat hij ook wel eens Houtavemolen wordt genoemd. Aan zijn pseudoniem Schietsjampettermolen is een heel verhaal verbonden. Hoewel nog weinig meer dan een wrak, waren er in Houtave kennelijk mensen die hun molen liever niet zagen ontmantelen. Volgens ooggetuigen schoot een veldwachter zelfs twee keer in de lucht in een poging het transport van de molenonderdelen te verhinderen. Vandaar de naam. Pas na een juridisch gevecht van tien jaar mocht de geklasseerde molen definitief in Wannegem-Lede blijven staan.

Wie eerst komt, eerst maalt
Sommige onderdelen van de molen dateren nog van 1796, maar er zijn grondige restauratiewerken uitgevoerd in de loop van de jaren tachtig en in 2003. Sedert 2006 is hij maalvaardig. Op aanvraag kan hij in het weekend aan het draaien worden gebracht.
Een afspraak kan gemaakt worden op 0472-91.41.92.

Te voet of met de fiets
De molen is gemakkelijk te voet of met de fiets te bereiken. Hij ligt op het parcours van de Rooigemsebeekroute, een wandeling die aan de kerk van Mullem vertrekt, en op de Gulden Ei-route, een fietsuitstap die delen van de Ronde van Vlaanderen volgt.
 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees