Operadirecteur Gerard Mortier niet te spreken over Spaanse btw-verhoging

'Cultuur is even nodig als brood'

'Cultuur is even nodig als brood'

Gerard Mortier Foto: rr

Gerard Mortier, de Belgische artistieke directeur van het operahuis Teatro Real in Madrid, is niet te spreken over de btw-verhoging in Spanje. De regering voert die maatregel door om het begrotingstekort te beperken. Mortier roept de regering op 'na te denken over een onderscheid tussen consumptiegoederen en culturele goederen'.

'De btw-verhoging maakt me bang', zegt Mortier in een interview met de Spaanse krant El Mundo. 'Ik begrijp dat men de btw moet verhogen, maar het is eerlijker wijn te belasten dan water, of parfum dan brood. Cultuur is even nodig als brood. Het is het voedsel van de geest.'

De Spaanse regering keurde de btw-verhoging vrijdag goed, samen met andere maatregelen. Vanaf 1 september gaat de btw voor de meeste producten van 18 naar 21 procent. Voor toerisme en transport gaat het om een stijging van 8 naar 10 procent. Het basistarief van 4 procent voor de basisbehoeften blijft behouden.

Sommige zaken worden voortaan in een andere categorie ondergebracht. Het gaat bijvoorbeeld om kaartjes voor theater-, opera- en bioscoopvoorstellingen. Daarvoor zal het algemene tarief gelden in plaats van het verlaagde tarief van 8 procent.

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees