Duitse deelstaat koopt gegevens belastingsfraudeurs

Duitse deelstaat koopt gegevens belastingsfraudeurs

Foto: shutterstock

De autoriteiten van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen hebben gegevens gekocht van ongeveer duizend Duitse klanten van een Zwitserse bank. De betrokkenen worden verdacht van belastingontduiking.

Het gaat om klanten van de Britse Coutts Bank, een onderdeel van Royal Bank of Scotland, zo meldden Duitse media zaterdag. De autoriteiten zouden 3,5 miljoen euro betaald hebben voor het cd-schijfje met de gegevens.

De aankoop kan een overeenkomst in gevaar brengen tussen de centrale regering van Duitsland en Zwitserland over dubbele belasting die de Duitse schatkist miljarden euro's kan opleveren. De overeenkomst, die vorig jaar augustus werd gesloten en in 2013 van kracht zou worden, verbiedt tegelijkertijd Duitsland informatie te bekomen die is gestolen van Zwitserse banken.

Coutts zei in een reactie dat een grondig onderzoek geen bewijs heeft opgeleverd dat er vanuit de bank klantgegevens zijn doorgegeven aan de Duitse belastingsdienst. Van een schending van het bankgeheim bij Coutts is geen sprake, aldus een woordvoerster van de bank.

Economische spionage

De Duitse fiscus heeft in het verleden al enkele malen informatie gekocht die was gestolen van Zwitserse banken. In 2010 haalde hij bijvoorbeeld 1,6 miljard euro binnen na het kopen van gegevens over Duitse belastingsontduikers met rekeningen in Zwitserland en Liechtenstein.

Vorig jaar maart reageerde Zwitserland woedend na de aankoop van data over Duitse klanten van Credit Suisse, de op een na grootste bank van Zwitserland, en vaardigde arrestatiebevelen uit tegen drie Duitse belastingsinspecteurs wegens economische spionage.

Volgens Duitse media ligt er in Zwitserland tussen 130 miljard en 180 miljard euro aan Duits vermogen 'verborgen'.

 

Corrigeer

Meest Gelezen

ENKEL VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees