REO Veiling plant nieuwe loods op oude stadskanker

IJzergieterij gaat tegen de grond

IJzergieterij gaat  tegen de grond

Directeur Paul Demyttenaere en voorzitter Rita Demare hopen de sloop nog dit jaar te kunnen afronden. Foto: fmr

ROESELARE -

In de Oostnieuwkerksesteenweg is gestart met de sloop van de gebouwen van de voormalige ijzergieterij Vuylsteke. De REO Veiling wil er na de sanering van de grond een nieuwe verpakkingsloods bouwen.

In 2003 viel het doek over de NV Gieterij Vuylsteke in de Oostnieuwkerksesteenweg in Roeselare. Door het faillissement van het metaalbedrijf verloren 111 werknemers hun job, want een overnemer werd niet gevonden. Sindsdien staan de gebouwen te verkommeren, ten prooi aan weer en wind en vandalisme.

Na gesprekken met de curatoren en de familie Vuylsteke kocht de REO Veiling, die vlakbij huist, in 2011 de site van drie hectare aan en de nieuwe eigenaar is nu gestart met de sloop van de bedrijfsgebouwen.

Sanering

‘We hopen tegen nieuwjaar de volledige sloop achter de rug te hebben', legt algemeen directeur Paul Demyttenaere van de REO Veiling uit. ‘Maar de betonnen vloer wordt voorlopig niet opgebroken. Dat zal later gebeuren in het kader van de sanering van de grond, want de site kampt met industriële vervuiling. Die sanering zal wellicht nog twee jaar in beslag nemen.'

Als ook die achter de rug is, wil de REO Veiling er een nieuwe verpakkingsloods neerzetten. ‘De huidige verpakkingsafdeling is te krap behuisd en is verspreid over twee locaties. Tegelijk kan het nieuwe gebouw dienst doen als depot voor de Noord-Franse regio', aldus Demyttenaere, die hoopt het nieuwe gebouw in 2015 in gebruik te kunnen nemen.

Het stadsbestuur is de plannen van de REO Veiling heel genegen. ‘Want hiermee verdwijnt weer één van de oude verloederde fabriekssites, zeg maar stadskankers. Tegelijk wordt door dit inbreidingsproject geen nieuwe open ruimte aangesneden om de groei van de veiling mogelijk te maken', zegt burgemeester Luc Martens (CD&V).

Architectuur

En al krijgt REO er met de site Vuylsteke een oppervlakte van drie hectare bij, toch denkt Demyttenaere om het nieuwe gebouw in verschillende bouwlagen op te trekken.

‘Overigens zullen we extra aandacht besteden aan de architectuur van het gebouw, zodat het ook visueel een visitekaartje wordt. Bovendien willen wij een deel van het nieuwe gebouw ook ter beschikking stellen van de groothandel, die daardoor beter verankerd wordt met de veiling.'

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio