Stad wil overlast tegengaan met waterbufferbekken

Tweede overstroming op één maand tijd

De garage van Roger Degrande liep andermaal onder water. Foto: mvn

Torhout/Ichtegem/Zedelgem -

Hevige regenbuien hebben zaterdagnacht tientallen straten blank gezet in Torhout. Het centrum werd tijdelijk afgesloten voor het verkeer. Het was de tweede keer op één maand tijd dat de stad met overstromingen te kampen kreeg.

De zomer is nog niet halfweg, maar ze staat in Torhout nu al geboekstaafd als de natste aller tijden. Zaterdagnacht hebben hevige buien voor de tweede keer op één maand tijd voor overstromingen gezorgd in de stad. Tientallen straten kwamen blank te staan en de politie moest het centrum tijdelijk afsluiten voor het verkeer.

Op de afrit van de autosnelweg gebeurde een ongeluk door watergladheid. Door de stroming van het water kwam een wagen in de gracht terecht. De bestuurder, P.B. (63) uit Torhout, bleef echter ongedeerd.

Tot 's ochtends overlast

‘De eerste oproep kwam omstreeks 21 uur binnen', klinkt het bij de Torhoutse brandweer. ‘Omstreeks 22.30 uur werd de op- en afrit van de autosnelweg afgesloten. Omstreeks middernacht konden de wegen terug opengesteld worden voor het verkeer maar het heeft nog tot 3 uur 's ochtends geduurd vooraleer de problemen voorbij waren.'

De brandweer was snel ter plaatse met zandzakjes, waardoor de materiële schade meevalt. In tegenstelling tot de overstromingen op 12 juni moest het rampenplan niet afgekondigd worden. Op een drietal plaatsen drong het water huizen binnen en liepen kelders onder.

Bij Roger Degrande in de Vredelaan kwam het water in zijn garage opnieuw kniehoog te staan. ‘Het kwam bijna zo hoog als op 12 juni', zucht hij. ‘Het is nu de derde keer op één maand tijd dat we moeten pompen. Tussen de twee overstromingen heeft het immers nog eens zeer hevig geregend.' Volgens Infrax zijn de riolen groot genoeg en worden ze op tijd en stond gekuist. Daarom wil de stad werk maken van een waterbufferbekken om overlast in de toekomst te vermijden. De werken gaan in het najaar van start. Ook in Ichtegem zorgde de regenval voor overlast. Zondagvoormiddag zorgde de regen ook voor hinder in Loppem en Zedelgem.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio