‘Ik wil iets terugdoen voor de kansen die ik kreeg'

Topcardioloog komt op voor Open VLD

LEDE -

De Leedse Open VLD pakt uit met een ronkende naam op zijn kandidatenlijst voor de gemeenteverkiezingen: Pedro Brugada(59), Belgiës bekendste cardioloog. Hij woont sinds een paar jaar in Lede en engageert er zich in de politiek.

Pedro Brugada verwierf grote faam toen hij als hoofdcardioloog van het Aalsterse Onze-Lieve-Vrouw Ziekenhuis koning AlbertII behandelde voor hartproblemen.

De arts is nu al geruime tijd verbonden als professor aan het Universitair Ziekenhuis in Jette en runt nog een praktijk op de Parklaan in Aalst.

Hij haalde al meermaals de media met onder meer uitspraken tegen verstokte rokers en met pleidooien voor hartscreening bij jonge sporters. Hij verleende ook zijn naam aan het syndroom waarbij de elektrische activiteit van het hart verstoord raakt.

Fantastisch dorp

De topcardioloog werd verliefd op zijn medewerkster Kristien Van Caelenberg uit Lede en woont met haar in een riante villa in de Grote Kapellenlaan in Lede.

‘Ik leerde Lede kennen als een fantastisch dorp met een goed bestuur en daar wil ik graag aan meewerken,' zegt dokter Brugada. ‘Onlangs had ik een vriendschappelijk gesprek met lokaal Open VLD-voorzitter Alfons De Meersman en hij hoefde weinig moeite te doen om me over te halen voor de gemeenteverkiezingen. Ik word dit jaar zestig jaar en wil wat extra tijd vrijmaken voor andere dan puur medische zaken.'

‘Ik beschouw het als mijn plicht om iets terug te doen voor de maatschappij waarvan ik als arts en mens zoveel kansen kreeg in het leven. Door mijn beroepsbezigheden leerde ik veel mensen kennen, onder wie invloedrijke figuren. Die contacten kunnen meehelpen om Lede verder uit te bouwen tot een modelgemeente.'

‘In mijn familie en mijn kennissenkring werd ik de jongste tijd vaker geconfronteerd vergrijzing en met dreigende vereenzaming. Daar wil ik in de politiek een aandachtspunt van maken. Het is niet door zomaar rusthuizen te bouwen en ouderen bij elkaar te brengen dat we de vereenzaming kunnen oplossen. Er is meer voor nodig.'

Lokaal Open VLD-voorzitter Fons De Meersman is best trots met het binnenhalen van Brugada voor zijn partij. Professor Brugada krijgt een prominente plaats op de lijst maar over welke wordt nog druk onderhandeld.

Eerder al raakte bekend dat Dirk Rasschaert lijsttrekker en kandidaat burgemeester wordt en Annelies De Meersman (dochter van de voorzitter) tweede. Vermoed wordt dat Pedro Brugada de derde plaats toegewezen krijgt.

Corrigeer

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S