130 vrijwilligers starten opvanginitiatief op

Uniek vluchtelingenhuis ontvangt eerste familie

Pol Van Camp, Lieve Van Kerckhoven en Dirk De Vis houden een vergadering over hun opvanginitiatief. Foto: ivw

LEUVEN/WILSELE -

Aan de Aarschotstesteenweg in Wilsele is een vluchtelingenhuis geopend. De 130 vrijwilligers moeten het doen zonder enige financiële overheidssteun. De eerste familie is er intussen gearriveerd.

Achter een onopvallende gevel in het centrum van Wilsele-Putkapel is vorige week een uniek initiatief opgestart. Pater Dirk De Vis betrok het huis en vangt er vluchtelingen op. Hij begeleidt hen om hier een eigen huis of een job te vinden. Dinsdag arriveerden de eerste vluchtelingen, een Tsjechisch gezin met twee kinderen. De ouders zoeken in ons land medische hulp voor hun zwaar autistisch zoontje. In het vluchtelingenhuis zijn nu nog twee kamers vrij. ‘Binnenkort zullen we mensen moeten weigeren', zegt Pol Van Camp van de vereniging Recht op Migratie. ‘Het is ook niet de bedoeling met stapelbedjes te werken en het huis vol te stouwen. We willen er een gemeenschap van maken met duidelijke afspraken. Drie maanden lang begeleiden we onze gasten. We sturen hen bijvoorbeeld naar een arts of jurist, afhankelijk van hun situatie', aldus De Vis.

Toen in de koude decembermaand van 2010 veel vluchtelingen geen dak boven het hoofd vonden, steunde het comité Recht op Migratie de kraak van enkele leegstaande appartementen van Lolanden in Kessel-Lo. Zo ontstond het idee van een Leuvens vluchtelingenhuis. ‘Maar de stad en het OCMW gingen er niet op in. Ze zegden dat ze al genoeg deden. Daarom schoten we zelf in actie. We kozen voor een uniek type van opvang voor dakloze vluchtelingen, met en zonder papieren. Dat houdt wel in dat we geen geld van Fedasil krijgen', stelt Van Camp. De initiatiefnemers schreven hun kennissenkring aan en al snel bleken meer dan 130 vrijwilligers bereid het initiatief te steunen.

Voorbeeld

‘De meerderheid stort maandelijks een bedrag, de anderen helpen met praktische zaken.' Alles kwam in een stroomversnelling toen pater De Vis, die in Brussel al tien jaar vluchtelingen opving in zijn eigen huis, moest verhuizen. Met deze vorm van opvang willen ze politici een voorbeeld voorschotelen. Voor de vrijwilligers en de directe buren wordt in september een officieel openingsmoment gehouden. ‘Zo hopen we problemen met de buurt te vermijden, al verwachten we die niet. We zijn geen centrum met honderden vluchtelingen', stelt Van Camp.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio