Site vertoont veelbelovende sporen uit Ijzertijd

Bouw woningen vertraagd door bodemonderzoek

Bouw woningen vertraagd door bodemonderzoek

De archeolgen hebben er goede hoop in waardevolle relicten te vinden. Foto: ivw

Kampenhout -

Een team archeologen is maandag neergestreken in de Tritsstraat in Kampenhout. Ze hopen er sporen te vinden uit de IJzertijd. De bouw van de tachtig sociale woningen die gepland zijn op de site kan daarna van start gaan.

Goed drie maanden lang zullen de archeologen de ondergrond van het domein van 3 hectare zorgvuldig onderzoeken. Ze denken er relicten te kunnen terugvinden uit de IJzertijd, 2.500 jaar geleden. ‘Van welke omvang de vondsten zullen zijn, weten we nog niet, maar het ziet er veelbelovend uit. Al op de eerste dag vonden we een aantal sporen aan de hand van verkleuringen in de grond. Die kunnen wijzen op plaatsen waar vroeger paaltjes stonden’, zegt archeologe Elke Mertens van het Vlaams Erfgoed Centrum.

Het vooronderzoek dat vorig jaar in mei werd uitgevoerd bleek al wat zaken op te leveren. De onderzoekers stootten bijvoorbeeld op aardewerk uit de IJzertijd of resten van zandsteenontginning, 127 sporen in totaal. ‘Omdat dit positief was, moest verder archeologisch onderzoek worden gedaan’, zegt schepen van Huisvesting Greet Willems (CD&V). ‘Het kan waardevolle informatie opleveren over onze geschiedenis. We zijn ook van plan er iets mee te doen. Alle vondsten gaan naar de heemkundige kring van Kampenhout, die nog maar vorig jaar werd opgestart.’

Waxhtlijst

De medaille heeft ook een keerzijde. De Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting, de bouwheer, moet zelf opdraaien voor de kosten. Subsidies kregen ze wel van de Vlaamse Overheid en de provincie Vlaams-Brabant. Bovendien worden de tachtig sociale woningen die op de verkaveling gepland zijn, een hele tijd uitgesteld. ‘De mensen op de wachtlijst moeten nu dus nog langer wachten’, stelt Willems.

‘Je kan je afvragen waarom het zo lang moet duren. Normaal hadden er nu al woningen gestaan. Ik durf eigenlijk geen einddatum meer te prikken. Al van het begin van de legislatuur zijn we ermee bezig. Na het archeologisch onderzoek starten de wegeniswerken voor de verkaveling. We hopen dat de eerste woningen in 2013 klaar zijn’, zegt Willems. Op het terrein, waar al sociale woningen staan, zijn in totaal tachtig extra sociale koopwoningen, huurwoningen en huurappartementen gepland. Die worden er neergezet in twee fasen.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio