Door verlenging van St. George's Day-wandeling

Langste promenade in zee

Langste promenade in zee

Volgens minister Hilde Crevits heeft Zeebrugge er een attractie bij.

Zeebrugge -

Zeebrugge heeft met de verlenging van de St. George's Day-wandeling de langste promenade in zee langs onze kust.

In de jaren tachtig werd het eerste deel van de St. George's Day-wandeling aangelegd. De wandeling van 500 meter langs het strand werd aangelegd als compensatie voor het verdwijnen van de wandelweg op de oude havendam.

Begin de jaren negentig speelde het stadsbestuur met de idee om de wandeling langer te maken. Het project ging de ijskast in omdat de kostprijs te hoog lag.

‘Het plan is hernomen bij de opmaak van het Strategisch Plan voor de haven van Zeebrugge. Aangezien de verzanding aan de westzijde nu al meer dan 1 kilometer ver reikt, wordt de havendam bijna niet meer blootgesteld aan rechtstreekse golven’, zegt burgemeester Patrick Moenaert (CD&V).

Volgens Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) heeft Zeebrugge er een attractie bij. ‘Naast het uitkijkplatform aan het Visserskruis en de uitkijkpost aan de Zweedse Kaai vormt de verlenging van de St. Georges-Day-wandeling de kers op de taart’, aldus Crevits.

De verlenging van de promenade is gebouwd bovenop de rotsblokken om de westelijke havendam beschermen tegen de zee.

Het wandelpad is 4 meter breed waarvan een deel is uitgewerkt in een gesloten vloerstructuur en aan de zeezijde voorzien is van open vloerroosters. De gesloten vloerstructuur maakt de wandeling ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Halfweg en op het einde van de wandeling zijn er twee grote uitkijkplatformen met zitbanken gebouwd die een uniek zicht geven op de kustlijn.

Voor voorzitter van het Feestcomité Michel Monbaliu heeft Zeebrugge een attractie bij.

‘Het stadsbestuur heeft de voorbije jaren fors geïnvesteerd in de gemeente met de aanleg van een nieuw speelplein, badengebouw en nu de verlenging van de St. George's Day-wandeling. Wij kunnen alleen maar hopen dat de wandeling niet te vaak wordt onderbroken aan het evenementenplatform’, zegt Monbaliu.

‘Het stadsbestuur streeft ernaar om de wandeling zo weinig mogelijk te onderbreken. Voor Pole Pole zal dat wel het geval zijn’, vult burgemeester Moenaert aan.

Aan de verlenging van de St. George's Day-wandeling hangt een prijskaartje van 1,7 miljoen euro. De Vlaamse regering nam die voor haar rekening.

Het Brugse stadsbestuur en het Impulsprogramma Kust financierden elk 200.000 euro voor de verlichting en inrichting.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio