Lieve Devriese wil waarschuwen

Oma schrijft boek over anorexia

Oma schrijft boek over anorexia

De opbrengst van het boek en het coverschilderij gaat naar het goede doel. Foto: vln

OOSTENDE/MIDDELKERKE -

In haar pas verschenen boek ‘Anorexia, mijn drang om te verdwijnen’ brengt Lieve Devriese het schrijnend verhaal over haar strijd tegen anorexia. Een strijd die ze niet meer kan winnen, zegt ze. Met haar boek wil ze mensen waarschuwen.

Lieve Devriese (63), oma van zeven kleinkinderen, kreeg vijftien jaar geleden anorexia nervosa, nadat ze al meer dan veertig jaar had geworsteld met de trauma’s van seksueel misbruik. Een zoveelste crisis in haar huwelijk was toen de druppel. Wat volgde, was een lijdensweg van jaren in ziekenhuizen, psychiatrische afdelingen en eetklinieken. Ze vond nergens adequate hulp.

Lieve weegt vandaag amper dertig kilogram en woont alleen op een appartementje in centrum Oostende. Haar schrijnende verhaal schreef zij in de loop der jaren fragmentarisch neer in een dagboek.

‘Eén piccolo per dag en drie kopjes koffie, dat is het enige dat ik op een dag binnenkrijg, en dan moet ik nog moeite doen’, getuigt Lieve. ‘Veel mensen denken dat mensen met anorexia hun ziekte kunnen overwinnen door gewoonweg te eten, maar dat is absoluut niet zo. Had ik eerder hulp gekregen, dan was er misschien nog een kans geweest, maar nu is het te laat.’ Lieve Devriese wil mensen waarschuwen voor de verschrikkelijke gevolgen van anorexia. ‘Doe er iets aan als je mensen met eetstoornissen kent of er zelf last van hebt, want voor je het weet, is het te laat.

Via het tv-programma ‘De Stip’ deed ik vorig jaar een oproep om een boekje met mijn verhaal te kunnen uitgeven’, vertelt Lieve. ‘Ik beschikte alleen over die handvol dagboekfragmenten, niet genoeg voor een boek. En toen nam Jan Heyvaert van uitgeverij De Draak in Tollembeek contact met me op, net toen ik alle hoop had opgegeven. Hij nam de tijd om mijn hele verhaal te noteren. Met het verschijnen van ‘Anorexia. Mijn drang om te verdwijnen’ ging een ultieme wens in vervulling.’

De opbrengst van het boek gaat naar de vzw Anorexia Nervosa - Boulimia Nervosa (AN-BN). Kunstenaar Thierry Van Vreckem maakte het schilderij voor de cover. Het originele werk wordt geveild voor AN-BN.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio