Mama

Televisiekijken beschadigt kinderen op lange termijn

Televisiekijken beschadigt kinderen op lange termijn

Foto: shutterstock

Wie als klein kind reeds uren voor de televisie doorbracht, is later dikker en onbeweeglijker dan spruiten met televisieverbod. Tot die bevinding kwamen Canadese wetenschappers. Ook kinderen wier vader veel werkt, zijn volgens Australische experten dikker.

Elk uur voor de televisie heeft volgens een Canadees onderzoek op lange termijn effect op de lichaamsomvang en sportiviteit. Hoe langer kinderen op jonge leeftijd voor de buis zitten, des te groter is hun heupomvang tegen hun tiende levensjaar. Dat meldden de wetenschappers van de Universiteit van Montreal in het vakblad International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity.


Het wetenschappelijk team rond Caroline Fitzpatrick en Linda Pagani vroeg de ouders van meer dan 100 kinderen vanaf de leeftijd van ongeveer 2,5 jaar naar hun televisiegedrag. Op latere leeftijden brachten ze de heupomvang en capaciteiten van de kinderen in kaart. Daaruit bleek dat de spierkracht van kinderen die langer televisie keken, verminderde. De heupomvang nam volgens de wetenschappers toe: een kind, dat op 4,5 jaar 18 uur per week voor de buis zat, had op zijn tiende levensjaar gemiddeld 7,6 millimeter meer heupomvang dan een kind dat geen televisie had gekeken.

18 uur per week voor televisie


Wat betreft de relatief geringe waarden geven de wetenschappers aan dat de negatieve effecten zich over de jaren heen accumuleren. 'Hogere televisiecomsumptie verdringt niet alleen actieve vormen van vrijetijdsbesteding, maar geeft wellicht ook een vals beeld over gezonde voeding', verklaarde Pagani in een een mededeling over het onderzoek. Volgens de ouders bracht 15 procent van de kinderen wekelijks 18 uur per week voor televisie door.
Aan het begin van het onderzoek, op de leeftijd van circa 2,5 jaar, zaten de kinderen al gemiddeld 8,8 uur per week voor de buis. Als controlewaarden hielden de wetenschappers ook rekening met gegevens als de body mass index (bmi) van de moeder, het behaalde diploma en het inkomen.


In de Verenigde Staten raadt de Vereniging van Amerikaanse Kinderartsen 'American Academy of Pediatrics' aan om kinderen vanaf twee jaar niet langer dan twee uur per dag televisie te laten kijken


Dat ook de werktijden van beide ouders het gewicht van de kinderen beïnvloeden, stelde een team Australische wetenschappers rond Vivienne Moore van de University of Adelaide in een rapport vast. Vooral kinderen wier vader 's avonds, 's nachts of in het weekeinde werkt, worden aan een verhoogd risico op overgewicht blootgesteld, berichtten ze onlangs in het vakblad Journal of Obesity. De wetensschappers vermoeden dat er een verband is tussen de werktijden en de kook- en voedingsgewoonten binnen het gezin.


 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees