Fit & Gezond

Jeugdtrauma's zetten vrouwen aan tot roken

Jeugdtrauma's zetten vrouwen aan tot roken

Foto: shutterstock

Dat angst en depressie de drang tot roken versterken gaf recent aanleiding tot een nieuw onderzoek. Verschillende onderzoekers in de Verenigde Staten werkten samen aan een studie over het verband tussen een moeilijke jeugd en rookgedrag bij volwassenen. Uit het onderzoek, waaraan zo'n 7000 mensen deelnamen, blijkt dat vooral vrouwen met een verleden van mentaal, fysiek of seksueel misbruik opvallend vaker roken. Vrouwen met een moeilijke jeugd hebben maar liefst 1,4 keer meer kans om later roker te worden.

Dokter Tara Strine legt uit: “Negatieve jeugdervaringen verhogen zowel bij mannen als vrouwen de kans op psychisch leed, maar toch zijn vooral vrouwen emotionele rokers. Dit resultaat doet vermoeden dat mannen jeugdtrauma's op een andere manier verwerken.” Het onderzoeksteam kwam ook tot de ontdekking dat kinderen van wie één van beide ouders in de cel zit veel vaker naar tabak grijpen op volwassen leeftijd.
De onderzoekers hopen dat hun bevindingen dokters kunnen helpen om efficiëntere strategieën te ontwikkelen voor mensen die willen stoppen met roken. Het team schrijft: “De resultaten van het onderzoek doen vermoeden dat de huidige antirookcampagnes baat hebben bij een beter inzicht in de link tussen jeugdtrauma's en de rol van roken bij vrouwen. De nieuwe bevindingen kunnen bijdragen tot sterkere campagnes.”

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees