Oeroude Heirbrugtraditie herleeft

Kovekenbestuur krijgt nieuwe medewerkers

De oeroude traditie Koveken dreigde even te worden opgedoekt, maar dankzij een vernieuwd bestuur waait er een frisse wind door het evenement.

LIESELOTTE COWIE

Het Kovekenbestuur organiseert tal van activiteiten, maar het hoogtepunt is nog steeds de reuzenstoet door de Heirbrugwijk eind september. ‘Maar begin dit jaar namen zes van de tien bestuursleden om verschillende redenen ontslag’, vertelt de nieuwe secretaris, Eddy Van Bockstal. ‘Daarbij ging geen ruzie gepaard, integendeel. Maar het gaat gewoon om een samenloop van omstandigheden.’ Voorzitter Wilfried Van Rostenberghe en zijn vrouw én penningmeester Mariette Beyst hebben wel enkele slapeloze nachten gehad, tot Van Bockstal op de proppen kwam. ‘Op mijn zoektocht ben ik Hans Vandeveire, de nieuwe IT-verantwoordelijke, en Glenn Ollevier, verantwoordelijk voor de reuzenstoet, tegengekomen’, vertelt Van Bockstal. ‘Ze waren vrij snel enthousiast, want ook zij wouden de traditie niet verloren laten gaan.’

Met het nieuwe bestuur wordt het wel improviseren. ‘Gelukkig helpen de voormalige bestuursleden ook een handje, en kunnen we rekenen op de medewerkers’, zegt Vandeveire. ‘Zonder hen leeft Koveken niet.’

Vandeveire vernieuwde de site. ‘En Koveken zit nu ook op Facebook en Twitter’, vertelt de IT-verantwoordelijke. ‘We willen de drempel laag houden, maar uiteraard willen we inwoners ook persoonlijk aanspreken.’ De laagdrempeligheid speelt ook mee in de boeking van band Electric Boogie tijdens het weekend van Kovekenskermis. ‘De kermis dient om wijkbewoners samen te brengen, maar de schlagerbands brachten vooral hun eigen fanclub mee. Het optreden is trouwens gratis’, vertelt Van Rostenberghe. Daarom brengt Electric Boogie een mix van rock'n roll, twist, surfrock en rockabilly.

Het bestuur wil ook de hoeveelheid kovens, de poppen die aan de huizen hangen tijdens het feestweekend, stimuleren. ‘Kovens uithangen behoort tot een unieke traditie die echt niet verloren mag gaan’, benadrukt Van Bockstal. Als bewoners een steunbijdrage geven, kunnen ze vanaf een bepaald bedrag een kovenpop krijgen.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio