Gaia dumpt nepmuizen bij Botox-fabrikant

Gaia dumpt nepmuizen  bij Botox-fabrikant

De actievoerders willen dat het bedrijf ophoudt met proeven op muizen. Foto: ghl

Dertig actievoerders van dierenrechtenorganisatie Gaia strooiden gisteren duizenden nepmuizen en spuiten rond voor de ingang van de Belgische zetel van Botox-fabrikant Ipsen in Merelbeke. Daarmee protesteerden ze tegen het feit dat jaarlijks 600.000 muizen een gruwelijke dood sterven bij testen op de giftigheid van het product.

‘Eigenlijk zijn rimpels indirect een van de grootste doodsoorzaken bij muizen’, zegt Gaia-voorzitter Michel Vandenbosch. ‘Het extreem giftige Botox wordt ingespoten in de buik van de dieren. Dat veroorzaakt spierverlamming en blindheid bij de muizen die uiteindelijk stikken. Ik heb niets tegen het product, maar wel tegen de wrede testen die uitgevoerd worden. Omdat de stof ook voor medische doeleinden wordt gebruikt, ontsnappen de producenten aan de wetgeving in verband met dierproeven op cosmetica.’

Politie

‘Een concurrerende multinational heeft de dierproeven al vervangen door een in vitro-test met menselijke cellen, maar een bedrijf als Ipsen blijft doof voor onze oproep’, aldus Vandenbosch.

De Gaia-delegatie stuurde gisteren aan op een onderhoud met de directie. Na meer dan een uur vruchteloos aanbellen, kwam de politie van de zone Rhode&Schelde tussen. Uiteindelijk mochten twee vertegenwoordigers hun grieven uiten bij het management van het bedrijf.

‘We hebben een deadline gesteld voor een antwoord op de vraag wanneer er zal gestopt worden met deze praktijken. Bij het uitblijven van een reactie zullen we hier heel snel opnieuw staan’, klonk het strijdvaardig.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio