Duizenden speelgoedmuizen uitgekieperd bij bedrijfszetel in Merelbeke

GAIA protesteert tegen muizenbloedbad bij Ipsen

GAIA protesteert  tegen muizenbloedbad bij Ipsen

‘Rimpels zijn een van de grootste doodsoorzaken bij muizen’, protesteerden de actievoerders. Foto: ghl

Merelbeke -

Dertig actievoerders van dierenrechtenorganisatie GAIA strooiden gisteren duizenden nepmuizen en spuiten voor de ingang van de Belgische zetel van botoxproducent Ipsen in Merelbeke. Daarmee protesteerden ze tegen het feit dat jaarlijks 600.000 muizen een gruwelijke dood sterven bij testen op de giftigheid van het product.

Met het ontvouwen van een reuzenspandoek met de slogan ‘Rimpels zijn een van de grootste doodsoorzaken bij muizen’, vestigde de GAIA-delegatie aandacht op het wrede lot dat duizenden proefdieren jaarlijks ondergaan bij de botoxproducent.

Voorzitter Michel Vandenbosch: ‘De extreemgiftige stof wordt ingespoten in de buik van de muizen. Dat veroorzaakt spierverlamming en blindheid bij de dieren die uiteindelijk in ademnood geraken en stikken. Ik heb niets tegen het gebruik van botox, maar wel tegen de wrede testen die aan de productie voorafgaan. Omdat de stof ook voor medische doeleinden wordt gebruikt, ontsnappen de producenten aan de wetgeving in verband met dierproeven op cosmetica.’

Deadline

Dat het anders kan, wordt bewezen door een concurrerende multinational die de gruwelijke dierproeven vervangt door een alternatieve in vitro-test met menselijke cellen. ‘Bedrijven als Ipsen zijn echter communicatieschuw en blijven doof voor onze oproep’, zegt Vandenbosch.

Na de protestactie trok de ruime delegatie naar binnen, waar ze aanstuurde op een onderhoud met de directie. Na meer dan een uur vruchteloos aanbellen en slogans schreeuwen, kwam de politie van de zone Rhode&Schelde tussen om te bemiddelen.

Uiteindelijk mochten twee GAIA-vertegenwoordigers hun grieven uiten bij het management van Ipsen.

‘We hebben een deadline gesteld voor een concreet antwoord op de vraag wanneer er zal gestopt worden met deze gruwelijke praktijken. Dat verzoek zal worden overgemaakt aan het moederbedrijf in Parijs. Bij het uitblijven van een antwoord zullen we hen in de toekomst zeker nog met een bezoekje vereren’, deelden de actievoerders na afloop mee. Het bedrijf zelf verspreidde een kort pamflet waarin het liet weten al negen jaar intensief op zoek te zijn naar alternatieven voor de dierproeven bij de productie van botox.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio