Oplichters misbruiken logo's federale politie

Kwaadaardige software blokkeert computers

Kwaadaardige software blokkeert computers

De agenten van politiezone Lubbeek raden aan je computer goed te beveiligen. Foto: KDL

Lubbeek -

Steeds meer computergebruikers worden het slachtoffer van een kwaadaardige software die computers blokkeert.

De slachtoffers krijgen een pagina te zien met logo's van de politie en de dwingende vraag een boete te betalen voor de illegale activiteiten die de gebruiker op internet zou hebben uitgevoerd. De lokale politie vraagt om zeker niet in te gaan op die vraag en ook alle verdachte situaties en handelingen op het internet meteen te melden.

Herman V. uit Linden (Lubbeek) werd de voorbije week maar liefst twee keer het mikpunt van internetcriminelen. Telkens werd de computer van de senior plots geblokkeerd. Op het scherm verscheen telkens een pagina met de hoofding van de Federal Computer Crime Unit (FCCU). Het logo van de dienst van de federale politie is - net als de bijhorende boodschap - volledig vals.

’We hebben de voorbije maanden meerdere gelijkaardige meldingen binnengekregen’, klinkt het bij de recherche van de pz Lubbeek. ’De zaak is in onderzoek bij de federale politie. Ze zijn in het bezit van meerdere varianten in verschillende talen van die vervalste documenten die de slachtoffers op hun computer krijgen. Het is dus niet meer nodig dat de mensen die naar ons of naar de FCCU doorsturen. Toch raden we aan dat iedereen die heel verdachte situaties vaststelt of het slachtoffer is van zo'n oplichters de politie op de hoogte brengt. Zeker als de mensen door een transactie geld hebben verloren. Het is altijd belangrijk om zicht te hebben op bepaalde fenomenen. We bovendien alle informatie ook door naar de gespecialiseerde politiemensen’, zegt de verantwoordelijke van de recherche.

Voor Herman V. uit Linden bleven de gevolgen van de dubbele confrontatie met het FCCU-virus berperkt tot een onaangenaam gevoel. ‘Het is vervelend als de computer plots geblokkeerd is, je de controle kwijt bent en iemand moet inschakelen om alles te herstellen. Ik had wel vrijwel meteen in de gaten dat er iets niet klopte’, zegt Herman. ‘Inhoudelijk rammelde het langs alle kanten. Het bericht stond vol (ver)taalfouten en ook de gegevens zoals het IP-adres klopten niet. De boodschap was dat ‘het besturingssysteem van mijn computer was geblokkeerd als gevolg van een schending van de wetten van het Koninkrijk der België’. Ik zou me schuldig gemaakt hebben aan illegale activiteiten zoals het versturen van spam, (kinder)pornografie en dergelijke. Ze vroegen me meteen 100 euro over te schrijven om zo mijn computer te ontgrendelen. Uiteraard ben ik daar niet op ingegaan.’

De voorbije maanden is het aantal geïnfecteerde computers toegenomen. ‘Een goede antivirus en regelmatig een scan laten uitvoeren is uiteraard de boodschap. Als het dan toch is misgegaan, raden we de slachtoffers aan om de gratis software Windows Defender Offline te downloaden. Deze software is bedoeld om een USB-drive te maken om de besmette computer via deze USB-drive op te starten. De software zal dan de computer scannen op virussen en malware’, klinkt het bij de politie.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio