Zwartwerk blijft horeca teisteren

Zwartwerk blijft horeca teisteren

Foto: pn

Bij gerichte controles georganiseerd door de Sociale Inlichtingen en Opsporingsdienst (SIOD) tijdens de eerste zes maanden van dit jaar liep 47,4 procent van de horecazeken tegen de lamp voor zwartwerk.

Het gaat dan over horecazaken die personeel tewerkstellen dat niet is ingeschreven of meer uren laten werken dan aangegeven wordt aan de sociale diensten. De SIOD stuurt de verschillende inspectiediensten aan en liet in het eerste semester van dit jaar 1.934 horecazaken controleren.

Btw-verlaging maat voor niets

In 2011 liep 47,1 procent van de horecazaken bij deze controles tegen de lamp en in 2010 was dat 45,7 procent. De controles georganiseerd door de SIOD zijn gerichte controles en maken slechts een deel uit van alle controles die de verschillende sociale inspectiediensten van ons land uitvoeren uitvoeren. Maar ook als alle sociale controles in rekening gebracht worden, blijkt een op de twee horecazaken tegen de lamp te lopen. Zo tonen althans de recentste cijfers van 2010.

'De tendens is duidelijk. Het zwartwerk in de horecasector blijft constant sinds 2008. De btw-verlaging in 2010 heeft het zwartwerk niet verminderd', zegt Jean-Claude Heirman, de topman van de SIOD. De btw op maaltijden werd op 1 januari 2010 verminderd van 21 naar 12 procent. 'Misschien dat er dankzij die btw-verlaging minder horecazaken failliet zijn gegaan, maar aan het zwartwerk heeft het niets veranderd.'

De regering probeert nu met een lastenverlaging de horeca te witten. Het horecaplan van staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A) is een van de relancemaatregelen waarover de regering Di Rupo zich gisterenavond nog boog. Hoever de lastenverlaging precies gaat, was bij het drukken van de krant nog niet duidelijk. De horeca wordt vanaf volgend jaar bovendien geleidelijk verplicht om met elektronische kassa's te werken.

Bouwsector

De horeca is een van de twee sectoren waarop de SIOD volop inzet. De bouwsector krijgt nog meer controles te verwerken. In de bouw liep vorig jaar 27,9 procent van de bedrijven tegen de lamp voor zwartwerk.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees