De 40.000 bezoekers van maandagavond vormen een historisch dieptepunt in de recente Gentse Feesten

‘Het ergste is voorbij’

‘Het ergste is voorbij’

EINDELIJK! Foto: fvv

GENT -

Met 40.000 bezoekers op maandagavond beleefden de Gentse Feesten een historisch dieptepunt. Sinds de Feesten in 2001 fors groeiden - met de komst van het Sint-Baafsplein, Polé Polé en Boomtown - was er nooit minder volk. Al lijkt het ergste voorbij te zijn. Vandaag wordt een mooie dag en in het weekeinde wordt het aangenaam, zegt weervrouw Jill Peeters.

Zanger Daan kon maandagavond nog zes- tot zevenduizend mensen lokken, maar onmiddellijk na de show verdwenen ze. Op de Korenmarkt was er amper vijftig man voor de hommage aan Wim De Craene. Willem Vermandere en Mustafa Avsar lokten nog wat volk naar Sint-Jacobs, maar in de Belfortstraat liep bijna geen mens.

Zelfs een doorgewinterde Feestenorganisator als Guido De Leeuw raakte gedeprimeerd: ‘Het was koud en met die miezerige regen erbij zakte mijn humeur onder het vriespunt. Ik ben dan maar gaan slapen. Ja, dit moet een dieptepunt zijn geweest in de recente Feesten-geschiedenis.’

In 2001, toen Daniël Termont Feestenburgemeester was, kregen de Feesten een serieuze injectie met de komst van de Feesten naar het Sint-Baafs-plein en Polé Polé op de Korenlei. In 2002 kwam Boomtown naar de Oude Beestenmarkt (nu op de Kouter) erbij.

Te groot

In 2005 piekten de Feesten met een opkomst van twee miljoen bezoekers, ook al omdat er grote namen op sommige affiches stonden.

Toen waren ze zo groot geworden dat de Feesten dreigden te stikken in het succes. De roep naar kleinere en meer authentieke Feesten weerklonk luid. Sindsdien schommelt de opkomst rond de 1,5 miljoen bezoekers, al waren het er vorig jaar slechts 1, 2 tot 1,3 miljoen, ook al door rotweer.

De jongste jaren kwamen er nieuwe kleinere initiatieven bij zoals Place Musette, het Laurentplein en en de maffe gekte van Cirq en hun Bataclans en Batabangs.

Tegen het weer kan niemand echter op. Ook de Gentse Feesten niet. Het blijft de achilleshiel van de Feesten en dan steekt de vraag naar een ‘rampenfonds’ al vlug de kop op.

Weervrouw Jill Peeters bezocht dinsdagavond de Gentse Feesten. ‘Maandag was inderdaad een dieptepunt, maar woensdag wordt een mooie dag. In het weekeinde zou de temperatuur rond de 20 graden schommelen en dat is bijna ideaal Feesten-weer’, aldus Peeters.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio