Vijftiger uit Wuustwezel verdacht van verkrachting minderjarige prostituees uit Letland

Matroesjka's in de Kempen

Matroesjka's in de Kempen

De meisjes uit Letland die in ons land als prostituees werden uitgebuit (niet op deze foto), verklaarden dat ze door ‘de agressieve Kempenaar' herhaaldelijk werden verkracht. Foto: VUM

WUUSTWEZEL - Het Antwerpse parket heeft een zwaar dossier van mensenhandel afgerond dat zo had kunnen dienen als scenario voor de beruchte VTM-reeks ‘Matroesjka's'. Minderjarige prostituees uit Letland werden in ons land jarenlang uitgebuit en volgens hun verklaringen ook herhaaldelijk verkracht. Een van de spilfiguren is D.G., een vijftiger uit Wuustwezel die in ruil voor gratis seks duistere zaakjes uitvoerde voor enkele pooiers.

Mensenhandel, aanwerven en exploitatie van prostituees, verspreiding van kinderporno, vrijheidsberoving en vooral verkrachting van meerderjarige én minderjarige vrouwen. Dat is de lange waslijst op basis waarvan het Antwerpse parket D.G. (50) voor de correctionele rechter wil slepen. De vijftiger uit Wuustwezel moet op 30 juli voor de raadkamer verschijnen, die over zijn verdere doorverwijzing zal beslissen. Ook een Nederlander is officieel in verdenking gesteld.

Het verhaal leest als een episode van de enkele jaren geleden populaire VTM-reeks Matroesjka's. In die reeks werden jonge vrouwen uit Rusland en Litouwen naar ons land gehaald en hier uitgebuit in seksclubs. Dit keer gaat het niet om fictie, maar om de realiteit. Al kwamen deze (minderjarige) meisjes uit Letland. De meeste feiten dateren van 2010 en 2011.

Louche figuren

De bal ging aan het rollen toen D.G. in het najaar van 2011 op kantoor werd opgepakt. De speurders beschikten over aanwijzingen dat hij zich bezighield met handel in (minderjarige) prostituees uit Letland. Ook in Nederland, Duitsland en Luxemburg werden gelijkaardige arrestaties uitgevoerd, huiszoekingen verricht en obscure bars gesloten.

‘Ja, ik ging al eens naar de hoeren', reageerde D.G. op zijn (eerste) arrestatie. ‘Maar zelf hield ik mij zeker niet bezig met het ronselen van meisjes uit Letland. En al zeker niet met minderjarigen. Ik ben domweg met enkele louche figuren in contact gekomen.'

Volgens gerechtelijke bronnen moest de man in ruil voor gratis seks klusjes uitvoeren voor de pooiers. ‘Bijvoorbeeld een prostituee na de seks van zijn thuisbasis in Wuustwezel naar een of andere bar vervoeren. Door zulke praktijken is hij meegesleurd in die hele carrousel van mensenhandel', klinkt het. ‘Hij is zelf uit de organisatie gestapt, goed beseffend dat hij zich op bijzonder glad ijs bevond. Maar uiteraard was het kwaad geschied en komt zijn naam meermaals naar boven in het onderzoek.'

Geweld

D.G. belandde enkele weken in voorhechtenis en werd dan vrijgelaten. Zij het kort, want in mei 2012 haalden de speurders hem opnieuw van zijn bureau. In het kader van het grotere onderzoek naar Letse mensenhandel was een rogatoire commissie naar Letland vertrokken om de prostituees te ondervragen. Zij hadden het meermaals over ‘de agressieve Kempenaar'. Een van hen verklaarde dat ze bij hem thuis verschillende dagen werd opgesloten en ettelijke keren verkracht.

‘Pure verzinsels', zegt D.G. daarover. Toch wil het Antwerpse parket hem laten vervolgen voor de verkrachting van meerderjarigen én minderjarigen. Volgens het parket telkens verkrachtingen ‘met verzwarende omstandigheid'. Daarmee wordt vermoedelijk het gebruik van geweld bedoeld. Zelf kwam D.G. na een tweede keer in voorhechtenis opnieuw vrij.

Hoeveel andere personen in de buurlanden eveneens voor de rechter moeten verschijnen, blijft onduidelijk. De advocaat van D.G., Tom Versompel, was gisteren karig met commentaar. ‘Het is nu aan ons om te reageren op de conclusies van het Antwerpse parket. Eén ding is zeker: mijn cliënt is een kleine garnaal in een groot bad vol haaien. Dat zal later blijken.'

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio