Europese Commissie start onderzoek naar Microsoft

Europese Commissie start onderzoek naar Microsoft

Foto: Jobat.be

De Europese Commissie zal nagaan of softwaregigant Microsoft zich aan de afspraken hield rond vrije keuze van webbrowser voor internetgebruikers. Dat maakte Europees Commissaris Joaquin Almunia dinsdag bekend. Microsoft heeft zijn verontschuldigingen aangeboden.

Volgens Eurocommissaris voor mededingingszaken Joaquin Almunia zijn er aanwijzingen dat Microsoft consumenten bij het installeren van een nieuw systeem niet de keuze biedt voor verschillende browsers, maar alleen Internet Explorer aanbiedt. Het keuzescherm wordt volgens Almunia al sinds februari 2011 niet meer getoond.

Dat zou betekenen dat ongeveer 28 miljoen gebruikers nooit het keuzescherm hebben gezien. Nochtans was dat in 2009 tussen Microsoft en de Europese Commissie afgesproken. Microsoft bestrijdt de lezing van Almunia niet.

Volgens Almunia is het 'nog nooit gebeurd' dat een bedrijf zijn afspraken met de Commissie niet is nagekomen. Als blijkt dat Microsoft de eerder gemaakte afspraken aan zijn laars heeft gelapt, riskeert het volgens Almunia financiële sancties die tot tien procent van Microsofts jaaromzet zouden kunnen bedragen.

'Niet gemerkt'

Microsoft heeft dinsdag wel al zijn excuses aangeboden. 'We hebben verzaakt aan onze verantwoordelijkheden', zo erkende het bedrijf dinsdag. Het bedrijf wijt één en ander aan een "technische fout". "Hoewel we onmiddellijk maatregelen hebben genomen om het euvel te verhelpen, betreuren we deze fout ten zeerste en bieden we onze excuses aan".

Microsoft ontdekte het euvel naar eigen zeggen pas recent. De onderneming startte op 3 juli met de verdeling van automatische software die het probleem verhelpt op de computers die reeds uitgerust zijn met Windows 7 SP1. Daarnaast verzekerde de softwaregigant ook dat het keuzevenster opnieuw beschikbaar zal zijn op alle nog te verkopen computers met zijn besturingssysteem.

Microsoft toonde er alvast begrip voor dat de Commissie mogelijk nieuwe sancties tegen de onderneming zal uitspreken. In afwachting biedt het bedrijf aan om het keuzevenster 15 maanden langer aan te bieden, als compensatie voor de periode dat de surfers niet de kans hadden om een andere webbrowser te kiezen.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees