Ceder dient klacht in tegen De Morgen

Ceder dient klacht in tegen De Morgen

Foto: belga

Senator Jurgen Ceder, voormalig Vlaams Belangfractieleider die onlangs overstapte naar de N-VA, dient een klacht in wegens laster en eerroof tegen 'De Morgen' en professor Paul Van de Meerssche. De Morgen laat alvast weten 'niet verontrust' te zijn.

Van de Meerssche zegt op de voorpagina van de krant dat hij zag hoe Ceder als NSV-voorzitter in 1984 het been overstampte van een student tijdens de bezetting van het cultuurcentrum Stuc. Het was een erg stevige trap, want het been was op meerdere plekken gebroken. De betrokken student gaat nog steeds mankend door het leven.

Ceder werd door de correctionele rechtbank vrijgesproken omdat niet kon bewezen worden dat hij wel degelijk de dader was. Op het proces waren er wel getuigen die Ceder beschuldigden. Andere getuigen, NSV'ers, pleitten hem toen vrij.

Zelf ontkent hij nog steeds: 'Iedereen weet dat ik het niet gedaan hebt', zegt hij in De Morgen. Hij vermoedt dat het verhaal opnieuw opgerakeld wordt om via hem de N-VA te schaden.

De Morgen was overigens niet het eerste medium dat het verhaal weer oprakelde. Eerder deed ook het weekblad Knack dat. Ook deze krant vermeldde het incident kort op 7 juli.

Jurgen Ceder stelt in een mededeling aan Belga dat de voorpagina van De Morgen niet met de werkelijkheid strookt. Hij wil dit rechtzetten 'want ik wil niet beschuldigd worden van feiten die ik niet gepleegd heb'. Ceder meent dat hier sprake is van kwade wil: 'Men wil mij - met welke middelen ook - beschadigen. Om via mij de N-VA te kunnen schaden. Ik kan dit niet aanvaarden. Trop is te veel'.

De senator merkt op dat de krant een proces heropent dat al 25 jaar geleden voor de rechtbank is gevoerd en waarin hij werd vrijgesproken. 'Niet omdat ik via juridische kneepjes de dans ontsprong, wel omdat ik gewoon onschuldig ben.' Professor Van de Meerssche heeft toen geen verklaringen afgelegd, maar nu wel, stelt hij vast.

Ceder vindt het ook merkwaardig dat De Morgen dinsdag met verschillende mensen heeft gebeld die volgens hem wel de ware toedracht van de zaak kennen, maar dat de krant daar niets van heeft opgenomen in het artikel.

'Niet verontrust'

'Wij hebben de klacht nog niet ontvangen, maar gaan met veel vertrouwen de eventuele rechtszaak tegen N-VA’er Jurgen Ceder tegemoet', reageert Wouter Verschelden, hoofdredacteur van De Morgen.

 

Corrigeer

Meest Gelezen

ENKEL VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S