Beieren wil af van ’solidariteitsbetalingen’

De rijke Duitse deelstaat Beieren heeft een juridische procedure aangespannen om een eind te maken aan de zogeheten ’solidariteitsbetalingen’ aan de armere delen van Duitsland. Jaarlijks verdwijnen er miljarden euro’s naar de armere deelstaten en de Beierse minister-president Horst Seehofer heeft de rechter gevraagd om de wetmatigheid van deze betalingen tegen het licht te houden.
De CSU’er Seehofer noemt het dinsdag op Facebook ’oneerlijk’ dat Beieren de helft van de 7,3 miljard euro moet betalen die jaarlijks wordt overgemaakt aan twaalf van de zestien deelstaten.
 
'We zijn solidair, maar als er een de helft betaalt en twaalf anderen ontvangen dit, dan is dat niet eerlijk', aldus Seehofer. Volgend jaar zijn er deelstaatverkiezingen in Beieren. Seehofer ontkende dat de juridische procedure iets met verkiezingstactieken van doen zou kunnen hebben.
 
'Het gaat hier niet om gratis bier voor iedereen, maar om een eerlijk financieel systeem', zei de Beierse minister van financiën Markus Söder. Vooral Berlijn moet het ontgelden. 'We stellen vast dat in feite één deelstaat het geld krijgt en dat is Berlijn', aldus Söder. 'We zijn solidair, maar we zijn niet achterlijk.'
 

 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees