CGKR niet tevreden met tussenoplossing Plopsaland voor personen met handicap

CGKR niet tevreden met tussenoplossing Plopsaland voor personen met handicap

Foto: Photo News

Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) is niet tevreden met de tussenoplossing die Plopsaland heeft uitgewerkt voor personen met een handicap die potentieel gevaarlijke attracties willen betreden. 'Plopsaland schuift hiermee de verantwoordelijkheid van zich af', zegt Jozef De Witte, directeur van het Centrum, in een mededeling.

Personen met een beperking worden sinds begin dit seizoen niet meer toegelaten op verschillende attracties in Plopsaland. Er kwamen onthutste reacties, en bij het CGKR kwam al een 100-tal klachten binnen.

De Plopsa Group kwam vorige week met een tussenoplossing: begeleiders van personen met een handicap zullen aan de loketten van de attractieparken voortaan een document moeten ondertekenen. Daardoor verklaren ze op de hoogte te zijn gesteld dat Plopsa sommige attracties ten stelligste afraadt en geven ze aan de toegankelijkheidsvoorschriften van het park niet na te leven. Gehandicapten mogen dus binnen op eigen risico.

'Net als het vorige gewijzigde toegangsbeleid is ook deze niet-onderhandelde tussenoplossing een inbreuk op de antidiscriminatiewetgeving', stelt Jozef De Witte. 'Daarmee schuift Plopsaland de verantwoordelijkheid van zich af. Wij zien niet in hoe deze nieuwe maatregel de veiligheid vergroot, aangezien personen met een handicap of hun begeleiders het risico pas volledig kunnen inschatten als ze over concrete en gedetailleerde informatie beschikken over het verloop en de beleving van de attracties. Die noodzakelijke informatie krijgen ze nog steeds niet van Plopsaland.'

Het CGKR zegt een duurzame oplossing na te streven die als toetssteen voor alle Belgische attractieparken kan gelden. 'Als Plopsaland tijdens het zomerseizoen een tussenoplossing wou aanbieden, had het beter andere pistes onderzocht, conform de logica van redelijke aanpassingen zoals de antidiscriminatiewet voorschrijft', luidt het.

Het Centrum werkt intussen samen met Gelijke Kansen Vlaanderen en de vzw Enter aan een methodologie die niet uitgaat van de beperking van de personen zelf, maar vertrekt vanuit de functionele vaardigheden die relevant zijn voor iedereen die toegang wil krijgen tot bepaalde attracties. 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees