Marco B. bromde eerder al zeven jaar voor zedenfeiten

Brugse verkrachter riskeert tien jaar cel

BRUGGE/ASSEBROEK -

Marco B. (34) uit Brugge riskeert een gevangenisstraf van tien jaar omdat hij op oudejaarsnacht een 17-jarig meisje ontvoerde, verkrachtte en probeerde dood te slaan. ‘Die man verdient het zonlicht in zijn ogen niet’, reageert haar grootmoeder.

Marco B. sleurde het toen 17-jarige meisje op oudejaarsnacht omstreeks 5 uur 's?morgens in de Generaal Lemanlaan in zijn wagen. Hij verkrachtte haar, sloeg haar bont en blauw en liet haar daarna opnieuw gaan. Het meisje woont met haar vader en grootmoeder in Brugge. ‘Ze is het nog steeds aan het verwerken’, vertelt de oma. ‘De dokter heeft ons al gezegd dat het een werk van lange adem zal zijn. Als we alleen zijn, praat ze er af en toe over, maar veel vertelt ze niet. Ze raakte gewond aan haar oogkas en moest daarvoor geopereerd worden.’

Haar verkrachter had eerder die avond geprobeerd om in dezelfde straat een ander meisje in zijn wagen te sleuren. Zij slaagde er in om zich los te rukken en hem te ontvluchten. In de loop van het onderzoek kwamen er nog andere slachtoffers aan het licht. Toen bleek dat Marco B. in november 2011 al zijn babysit had aangerand. Het meisje, ook minderjarig, slaagde er in om zich los te rukken en te vluchten. Een andere vrouw werd een maand lang belaagd door diezelfde Marco B. Frappant is dat de meeste slachtoffers in de buurt van de Generaal Lemanlaan wonen.

Marco B. was dus duidelijk niet aan zijn proefstuk toe. Hij werd in 2000 al veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar voor de verkrachting van een minderjarige. In 2003 kwam daar nog eens vijf jaar bij voor de verkrachting van een minderjarige en de verkrachting van een kind jonger dan 10?jaar. ‘Hij zat die straffen telkens tot de laatste dag uit’, zegt procureur Yves ­Segaert-Vandenbussche. ‘Daardoor moest hij zich aan niemand meer verantwoorden en kon hij opnieuw zijn zin doen.’ Om dat te vermijden vorderde de procureur nu een gevangenisstraf van 10?jaar. Nog veel te weinig volgens de grootmoeder van het ontvoerde slachtoffer. ‘Die man is het zelfs niet waard om te leven’, reageert zij. ‘Hij is nu 34 en zal 44 jaar zijn als hij opnieuw vrijkomt. Dan is hij nog steeds in de fleur van zijn leven. Ik geef het u op een briefje dat het niet lang zal duren voor hij opnieuw toeslaat na zijn vrijlating. Die man is een gruwelijk gevaar.’ Marco B. is getrouwd en heeft drie kinderen. Zijn vrouw vluchtte ondertussen weg uit het huis in Brugge waar ze eerder samen woonden. ‘En dat is maar goed ook’, reageert een buurvrouw. ‘Wij wisten helemaal van niets. We hebben zelf kleine kinderen en uiteraard passeerden ze dat huis af en toe. Mijn maag keert als ik er nog maar aan denk.’ Vonnis op 26 juli.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio