'Amper culturele identiteiten in Vlaamse kinderprogramma’s'

In Vlaamse kinderprogramma’s komen culturele identiteiten amper aan bod. En als dat wel het geval is, gebeurt het op een erg negatieve en stereotyperende manier. Dat zegt student Politieke Communicatie Joy Verstichele in zijn masterproef over de beeldvorming van de culturele identiteit in kinderprogramma’s.

Verstichele analyseerde tien kinderprogramma’s van de openbare en commerciële omroepen in Vlaanderen. 'Culturele minderheden worden bijna altijd weergegeven alsof er geen cultureel verschil zou bestaan', stelde hij vast. De student onderzocht ook de beheersovereenkomst met de VRT, waaruit volgens hem blijkt dat de openbare omroep 'een nationalistisch denkkader' hanteert.

'Op een systematische manier wordt ervan uitgegaan dat er een Vlaamse natie zou bestaan met één volk, op één territorium, met één taal en met één gedeelde geschiedenis', zegt hij. Er is volgens de student duidelijk een 'assimilatiethese' aanwezig. 'De notie van integratie die hier wordt gehanteerd, is een heel eenzijdige waarbij aanpassing aan de culturele meerderheid de norm wordt, zonder oog voor de eigenheid van culturele minderheden.'

Nederlander met 'oerhollands accent'

In de weinige gevallen dat de culturele identiteit toch een rol speelt in de kinderprogramma’s, stelt Verstichele vast dat dat steeds in een spottende of beledigende context gebeurt. Hij geeft het voorbeeld van een Nederlander die in een programma met klompen en een 'oerhollands accent' in beeld kwam. 'Stereotypen zijn niet altijd slecht', zegt Verstichele. 'Maar het valt wel op dat ze enkel negatief zijn.'

'Er was nooit meer aandacht voor diversiteit in de beheersovereenkomst dan nu', reageert VRT-woordvoerster Véronique Bockstal. 'Ketnet is zeer bewust bezig met diversiteit. We kregen er de interculturele media-award voor van het Minderhedenforum.' Ze wijst er ook op dat de VRT regelmatig samenzit met belangengroepen. De VRT heeft een exemplaar van de masterproef en zal ze zeker bekijken en eventueel contact opnemen met de student.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees