Fit & Gezond

'Gebrek aan beweging even dodelijk als roken'

'Gebrek aan beweging even dodelijk als roken'

Foto: shutterstock

Eén op de tien doden wereldwijd is te wijten aan een gebrek aan beweging. Dat stelt alvast een studie die het Britse medische tijdschrift Lancet woensdag publiceert. Te weinig bewegen eist daarmee een bijna even grote tol als tabak en obesitas.

In 2008 zou het gebrek aan beweging verantwoordelijk zijn voor 5,3 miljoen sterfgevallen, op een totaal van 57 miljoen wereldwijd, zo luidt het.

'De impact van fysieke inactiviteit op de gezondheid blijft onderschat, ondanks de solide bewijzen ervan sinds zestig jaar', stelt onderzoeker Harold W. Kohl van de Universiteit van Texas. 'Er ligt nog veel werk op de plank om het gebrek aan beweging te benaderen als een echt probleem voor de volksgezondheid.'

Volgens dr. I-Min Lee van de Harvard Medical School is zes tot tien procent van de vier grote niet-overdraagbare ziektes (hart-en vaatziektes, type 2 diabetes, borst- en darmkanker) te wijten aan het gebrek aan beweging, met name minder dan 150 minuten gematigde activiteit per week. Die inspanning is vergelijkbaar met 30 minuten snelwandelen, vijf dagen per week.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees