Kerkfabriek kwaad om valse Vlaams Belang-affiches

Kerkfabriek kwaad om valse Vlaams Belang-affiches

Foto: rr

ANTWERPEN/GENT - Sinds woensdagochtend duiken valse affiches van het Vlaams Belang op. De druk toont een parodie op het Lam Gods met de oude VB-slogan ’Blijf van ons land’. Misbruik van het kunstpatrimonium en een belediging voor de geloofsgemeenschap, reageert de kerkfabriek van Sint-Baafs.

De affiche toont een close-up van het Lam Gods, waarbij het dier in kwestie zwart werd gemaakt. Bovenaan staat het logo van de partij en de website, en onderaan de slogan ’Blijf van ons land! Asielbedriegers, criminele vreemdelingen, illegalen, islamradicalen, immigratie-profitariaat’. Een verantwoordelijk uitgever wordt niet vermeld.

'Wij protesteren heftig tegen het misbruik dat hier gemaakt wordt van en van de topstukken van ons kunstpatrimonium', zegt kanunnik Ludo Collin, rector van de Sint-Baafskathedraal in Gent, namens de Kerkfabriek van Sint-Baafs. 'Bovendien is het beledigend voor de katholieke gelovige gemeenschap.'

Collin wijst erop dat aan de Kerkfabriek van Sint-Baafs geen toelating is gevraagd om een afbeelding van het Lam Gods te gebruiken. 'Wij vragen kordaat aan de initiatiefnemers om de affiche te verwijderen en niet verder te verspreiden', aldus de kanunnik.

De affiches werden woensdagochtend al op drie plaatsen gespot door de partij, in de Antwerpse binnenstad, maar ook in districten als Ekeren. De drukwerken werden geplakt op informatieborden. Ook in Gent zijn al een aantal affiches opgedoken.

Filip Dewinter van Vlaams Belang heeft naar eigen zeggen geen idee wie achter het initiatief zit. Het is ook niet duidelijk of de initiatiefnemer de partij wil steunen of ze juist te kijk wil zetten. 'Ik ga uit van het laatste', zegt Dewinter. 'Volgens mij is de bewuste ’asielbedrieger’ geportretteerd als zwart schaap dat door ons wordt geviseerd.'

De partij gaat een klacht indienen. 'Anders riskeren we te worden beboet wegens overlast', besluit Dewinter.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S