Fit & Gezond

Daarom doe je beter geen dutje

Daarom doe je beter geen dutje

Foto: Shutterstock

Ben je vaak moe overdag? Dan doe je maar beter geen dutje. Slaap je minstens negen uur per nacht? Zet dan je wekker iets vroeger. Wetenschappers hebben immers ontdekt dat zogenaamde powernaps en te lang slapen een nefast effect kunnen hebben de mentale gezondheid van senioren.

Wetenschappers onderzochten het slaappatroon van vijfduizend 65-plussers. Uit hun analyses blijkt dat een vijfde van de senioren overdag langere dutjes deed dan gemiddeld. Deze proefpersonen behaalden een minder goede score op tests die hun mentale capaciteiten in beeld brachten in vergelijking met leeftijdsgenoten die korter of niet sliepen overdag.
‘De resultaten suggereren dat dutjes overdag een vroeg signaal zijn van mentale achteruitgang’, aldus hoofdonderzoekster Claudine Berr, verbonden aan L'Institut national de la santé et de la recherche médicale in Parijs.

Bij een ander onderzoek, uitgevoerd door het Women’s Hospital in Boston, onder 1.500 vrouwen boven de zeventig jaar werd een gelijkaardig effect opgemerkt. Dames die meer dan negen uur of minder dan vijf uur slapen per nacht, hebben slechtere mentale capaciteiten. Onderzoekers kunnen dit makkelijk verklaren: bij mensen die te weinig of te veel slapen, zien we chemische veranderingen in de hersenen die op Alzheimer wijzen.

Experts concluderen uit de onderzoeken dat een nauwkeurige opvolging van het slaappatroon bij ouderen een succesvolle manier kan zijn om dementie te voorkomen.
 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees