Vaticaan doet te weinig om witwassen te voorkomen

Vaticaan doet te weinig om witwassen te voorkomen

Foto: ap

Vaticaanstad schiet tekort bij het voorkomen van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme. Dat heeft de Raad van Europa woensdag na onderzoek door toezichthouder Moneyval bekendgemaakt.

Op andere financiële fronten haalt het kerkstaatje wel een voldoende waardoor het geslaagd is voor de transparantietest van de Raad.

Aan zeven van de zestien belangrijkste internationale normen voor het bestrijden van witwassen en de financiering van terrorisme voldoet de bank van het pauselijke staatje, het Instituut voor Religieuze Werken, niet.

Ook schiet het toezicht op de bank tekort. Dat zou moeten geschieden door een onafhankelijk instituut en niet, zoals nu, door vijf kardinalen die onder leiding staan van een minister van het Vaticaan, aldus het onderzoek. De Raad van Europa wil dat het Vaticaan aangeeft welke inspanningen het onderneemt om naleving van deze normen te verbeteren.

Negen normen

De negen normen waaraan het Vaticaan wel voldoet zorgen ervoor dat het kerkstaatje de test wel is doorgekomen.

Moneyval doet onderzoek naar normen om witwassen en het financieren van terrorisme tegen te gaan. Het is de eerste keer dat de bank van Vaticaanstad is onderzocht. Een woordvoerder van Moneyval zei dat het Vaticaan op de lijst van lidstaten die de organisatie heeft onderzocht 'ergens in het midden' uitkomt.

De onderminister van Buitenlandse Zaken van het Vaticaan, Ettore Balestrero, toonde zich tevreden met de uitkomst van het onderzoek. 'We nemen zowel de lof als de kritiek in het rapport serieus', zei hij.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees