'Aanslag op bus in Bulgarije met bom gepleegd'

De terreuraanslag tegen een bus vol Israëliërs op een Bulgaarse luchthaven is met een bom gepleegd. Dat heeft het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd. De aanslag kostte aan minstens zes mensen het leven

De Israëlische minister van buitenlandse zaken Avigdor Lieberman zei door zijn Bulgaarse ambtgenoot te zijn ingelicht.

Bij de ontploffing op de bus nabij de Bulgaarse stad Burgas zijn zeker zes en mogelijk zeven Israëlische toeristen gedood en dertig gewonden gevallen, zo meldde het Bulgaarse ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Getuigen vertelden aan de Israëlische zender Channel 2 TV dat iemand woensdag de bus instapte, waarna meteen een grote explosie volgde. Een getuige, Gal Malka, vertelde hoe ze zag dat een man zich opblies.

De slachtoffers zaten in een bus die hen op de luchthaven Serafovo van Burgas opwachtte. De Israëli's waren net geland met een vlucht uit Tel Aviv. In de door de explosie getroffen bus zaten naar verluidt veertig passagiers.

Op tv-beelden is te zien hoe rook opkringelt en de achterkant van een toeristenbus in lichterlaaie staat. Er zijn in totaal drie bussen in brand gevlogen, meldde de plaatselijke nieuwssite Burgas 24.

Hoewel de omstandigheden rond de aanslag nog onduidelijk zijn, wees de Israëlische premier Benjamin Netanyahu prompt met de vinger naar Iran.

De aanslag lijkt op vergelijkbare pogingen tot gewelddaden in India, Georgië, Thailand, Kenia en Cyprus de afgelopen maanden, merkte de premier op. 'Dit is een Iraanse terreurdaad die zich over de wereld verspreidt', zei hij. 'Israël zal krachtig op de Iraanse terreur reageren.'

In het ministerie van Buitenlandse Zaken in Jeruzalem is een crisiszitting samengeroepen.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders hoopt dat de schuldigen van deze 'laffe aanslag' snel gevonden en berecht zullen worden. Hij betuigt daarbij zijn medeleven aan de getroffen families van de slachtoffers en de Israëlische overheid.

Bulgarije is een populaire vakantiebestemming voor Israëliërs. In de hoofdstad Sofia wonen de meeste van de ongeveer vijfduizend joden in Bulgarije. De burgemeester van de stad heeft de beveiliging opgeschroefd op plekken waar veel joden zich bevinden.

Woensdag precies achttien jaar geleden vonden bij een bomaanslag op een joodse organisatie in Buenos Aires, in Argentinië, 85 mensen de dood.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees