'Waal is niet luier dan Vlaming'

'Waal is niet luier dan Vlaming'

Foto: Jobat.be

Een wetenschappelijke studie van de universiteit van Hasselt ontkracht het cliché. Walen zijn niet luier dan Vlamingen. Ze zijn betrouwbare zakelijke partners en veel formeler dan aan deze kant van de taalgrens, klinkt het.

Op basis van een steekproef ging het team van de UHasselt, onder leiding van professor Martine Verjans, aan beide zijden van de taalgrens (in Limburg en Luik) op zoek naar verschillen en gelijkenissen.

Van de 11 cultuurkenmerken die onder de loep werden genomen, bleken er 4 een significant verschil op te leveren. 'Eén kenmerk springt eruit, en dat is dat Luikenaars veel formeler zijn dan Limburgers', aldus prof. dr. Martine Verjans.

Ze stelt dat voor het overige het gedrag van de Vlamingen en Walen grotendeels parallel loopt. 'Zo kunnen we het cliché ontkrachten dat Walen luier zouden zijn. Volgens onze bevindingen zijn beide subregio's niet vies van werk en leven ze beiden eerder om te werken dan omgekeerd.'

Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) voelde het eerder al aan in zijn 11 juli-toespraak. Daarin zei hij dat er niets klopt van 'die onzin van de luie Waal en andere vooroordelen'.

Het onderzoeksteam stelde ook nog vast dat de Vlamingen resultaatgericht zijn, maar dat ook de Franssprekenden niet houden van rond de pot draaien of uitstelgedrag.

'Over het algemeen houden de Walen zich aan afspraken, leven ze contracten na, en zijn ze betrouwbare zakelijke partners', klinkt het. 'En hoewel men in Limburg dus duidelijk minder formeel is, heeft men daar graag alle afspraken 'op papier'.'

Het onderzoek werd uitgevoerd door het Centrum Toegepaste Linguïstiek.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees