Eerste Brugse oplaadeilanden voor elektrische voertuigen geopend

Eerste Brugse oplaadeilanden  voor elektrische voertuigen geopend

Het stadsbestuur hoopt met de nieuwe oplaadeilanden de elektrische mobiliteit te stimuleren.

Brugge -

In Brugge zijn de drie eerste oplaadeilanden voor elektrische voertuigen geopend. Binnenkort volgt nog een oplaadpunt voor fietsen op de Markt.

Zowel aan het Beursplein en het Astridpark, als aan de Ardriaan de Gerlachestraat in Zeebrugge kun je vanaf vandaag je elektrisch voertuig opladen. Op ieder laadeiland bevinden zich zes oplaadpalen voor elektrische fietsen en scooters en twee laadpunten voor wagens. Op korte termijn volgt nog een oplaadpunt voor fietsen en scooters op de Markt.

De oplaadeilanden werden gerealiseerd door Eandis, samen met verschillende partners van het platform Elektrische Voertuigen in Actie (EVA).

‘Automobilisten kunnen vanaf nu hun voertuig opladen, hetzij met een klassiek stopcontact van 16?ampère, of met een aangepaste stopcontact van 32?ampère waarmee je een lege batterij op 2?uur kunt opladen’, zegt Ivo Claes van Eandis. ‘Elektrische fietsen en scooters hebben 30?minuten tot vier uur nodig.

Gratis proefperiode

Tijdens een proefperiode tot 1 september zal dat volledig gratis kunnen. Daarna beslist het stadsbestuur of opladen in de toekomst al dan niet betalend wordt. De gemiddelde prijs varieert van een halve euro voor een fiets tot drie euro voor een auto. Betalen zal dan kunnen via sms of met speciale oplaadkaarten.’

Voor het Brugse stadsbestuur kunnen de oplaadeilanden een belangrijke rol spelen in de reductie van CO2-uitstaat in Brugge. ‘Met dit nieuwe systeem willen we de elektrische mobiliteit stimuleren en inspelen op de Europese richtlijn 20-20-20, waarbij we mikken op 20% minder broeikasgassen, 20% minder energie en 20% duurzame energie tegen 2020’, zegt schepen Hilde Decleer (CD&V). ‘We zijn er zeker van dat de oplaadeilanden veel zullen worden gebruikt.’

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio