Vlaamse overheid onzeker over eigen regelgeving

Kampeerders verbaasd na verbod op bijtenten

Kampeerders verbaasd na verbod op bijtenten

Dirk en zijn vrouw Patricia bij hun bijtentje. Ze zijn niet blij met het nieuwe reglement. Foto: dji

Bredene -

Er heerst onduidelijkheid over het nieuwe logiesdecreet op de campings. Volgens enkele kampeerders mogen ze niet langer een bijtentje plaatsen naast hun caravan om materiaal op te bergen. De bevoegde dienst voor toeristische vergunningen nuanceert.

'We vallen compleet uit de lucht. De kampeerder, de gewone mens, dreigt opnieuw de dupe te zijn', zucht Dirk Mollefait (51) uit Lichtervelde. Hij heeft voor het vierde jaar op rij een staanplaats gehuurd op Camping Astrid in de Koningin Astridlaan in Bredene. Van 15maart tot 15oktober geniet Dirk er met zijn vrouw Patricia Vancraeynest (49) van hun caravan met voortent. Maar niet het slecht weer baart de man zorgen, wel een controle van de inspectie vorige week op de camping. Dirk kreeg te horen dat zijn bijtentje niet meer conform het nieuwe logiesdecreet is en weg moet. 'Negentig procent van de vaste kampeerders heeft zo'n bijtent. We plaatsen er onze fietsen, tuinmeubelen, grasmachine, ligstoel en barbecuestel in. We kunnen dit materiaal toch moeilijk elke week opnieuw naar huis sleuren. De voortent mag wel uitgebreid worden en ook een slaaptent naast de caravan is toegelaten. En dat precies op dezelfde plaats als de bijtent. De logica is ver te zoeken', zucht Dirk.

Campinguitbater Geert De Coster kon intussen de overheid overtuigen om de bijtentjes nog te tolereren tot eind september. 'Wat er nadien zal gebeuren is ook voor mij een raadsel. Voor de kampeerders is de maatregel in elk geval niet leuk. Zeventig procent van de campings zou intussen al inspecteurs over de vloer gekregen hebben, maar de interpretatie van de regelgeving blijkt ons niet duidelijk te zijn'.

Recread, de federatie van recreatieondernemers, de vroegere campingfederatie, is op de hoogte van het probleem. 'We begrijpen de frustratie bij sommige kampeerders, en we zijn momenteel in overleg met de bevoegde diensten om een oplossing te vinden. De maatregel dient om de orde en netheid op campings te bewaren. Regels moeten er zijn natuurlijk, maar ze moeten wellicht ook duidelijker gecommuniceerd worden naar uitbaters en kampeerders toe. We moeten met zijn allen werken aan een positief imago voor de campingsector', zegt Dirk Metsu.

De bevoegde dienst toeristische vergunningen binnen het Departement Internationaal Vlaanderen kan geen duidelijk antwoord geven op de vraag of bijtentjes moeten verdwijnen of niet. 'Het gaat om een uitvoering van het logiesdecreet uit 2010 om de kwaliteit van de Vlaamse campings te verhogen. Er werd een overgangsperiode van twee jaar voorzien, omdat de interpretatie van de regels niet altijd gemakkelijk is in de realiteit. Over het geval in Bredene kunnen we ons niet uitspreken, maar we moeten perceel per perceel bekijken. Het is nu belangrijk om zoveel mogelijk opmerkingen en beeldmateriaal vanop campings te bundelen voor het adviescomité dat de bevoegde minister adviseert voor de uitvoering van het decreet', klinkt het.

Kampeerder Dirk Mollefait wacht bang af. 'Ik hoop dat we binnenkort duidelijkheid krijgen. Mijn buurman besliste al om volgend jaar niet meer te kamperen. Het moet leefbaar en gezellig blijven hé'.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio