Gerecht onderzoekt verdachte geldstromen naar CMB-gebouw

Onderwereld investeert in vastgoed op Meir

Meir 1-11: investering met dubieus geld? Foto: vdaa

ANTWERPEN -

De Amsterdamse onderwereld heeft miljoenen euro geïnvesteerd in het voormalige CMB-gebouw, dat werd opgevormd tot een appartementencomplex op de hoek van de Meir en de Sint-Katelijnevest. Het gerecht in Nederland is een groot witwasonderzoek gestart.

Het landelijk parket in Nederland voert momenteel een onderzoek naar een reeks witwasoperaties in Antwerpen, waarbij criminelen duister vermogen zouden hebben witgewassen.

Het onderzoek van het landelijk parket werd opgestart in 2009, na de moord op de beruchte Amsterdamse vastgoedhandelaar ‘Dikke Peter’ Petersen. Die werd op 3 mei 2009 geliquideerd, op het moment dat hij zijn auto parkeerde aan een hotel in Bussum.

De vastgoedhandelaar bewoog zich al jaren in het Amsterdamse onderwereldcircuit, waar hij het onder meer aan de stok kreeg met de beroemde topcrimineel Willem Holleeder.

Na de executie van Petersen, begon het landelijk parket de zakelijke erfenis van Petersen in kaart te brengen.

En die speurtocht leidt de Nederlanders naar Antwerpen, meer bepaald naar de Meir 1-11. Justitie in Nederland vermoedt dat Petersen en zijn entourage dubieus geld hebben geïnvesteerd in het prestigieuze project in het voormalige CMB-gebouw. De Amsterdammers zouden negen luxueuze appartementen in het gebouw hebben opgekocht. De prijs van de appartementen varieert van 450.000 tot ruim 1,3 miljoen euro voor een penthouse op het dak.

Om de aankopen de financiëren, werden aanzienlijke bedragen overschreven vanuit Engelse schermvennootschappen naar bankrekeningen in België, op naam van dubieuze vennootschapjes.

Dezelfde groep Nederlanders die bij justitie in beeld komt, had ook nog optie genomen op de aankoop van nog eens negen appartementen, met een totale waarde van ongeveer 3,5 miljoen euro.

De naam van Petersen duikt nergens op in de Belgische documenten, maar wel die van zijn zakenpartner Chris K..

K. zat in Nederland een tijd in voorhechtenis omdat hij ervan werd verdacht betrokken te zijn bij de moord op ‘Dikke Peter.’

John van den Heuvel, de bekende misdaadverslaggever van de Nederlandse krant De Telegraaf, is niet echt verbaasd dat de duistere geldstromen naar Antwerpen leiden.

‘Het was bekend dat Petersen vaak in Antwerpen kwam. Hij had hier zelf trouwens ook een appartement. In Nederland liet hij zich niet zo vaak meer zien.’

Aantrekkingskracht

Antwerpen lijkt een bijzondere aantrekkingskracht uit te oefenen op Nederlandse topcriminelen, want niet alleen Peter Petersen investeerde hier in vastgoed.

Ook beruchte misdaadkopstukken als Etienne Urka en Johan ‘De Hakkelaar’ Verhoek hadden een geheim optrekje in Antwerpen.

Het Nederlandse gerecht heeft nu bijstand gevraagd aan het Antwerpse parket en de federale politie om de ingewikkelde vastgoedtransacties rond het CMB-gebouw in kaart te brengen.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio