Slachtoffer homofoob geweld in Aalst buiten levensgevaar

Slachtoffer homofoob geweld in Aalst buiten levensgevaar

Foto: Véronique Van Geit/Nieuwsblad

AALST - In een café in Aalst zijn woensdagnacht twee mannen in elkaar geslagen nadat ze bevestigend reageerden op de vraag of ze homo waren. Een van de slachtoffers werd met levensbedreigende verwondingen opgenomen in het ziekenhuis, maar zijn toestand is intussen verbeterd. De daders, twee broers, gebruikten stoelen en een biljartkeu als wapens. De onderzoeksrechter in Dendermonde heeft hun aanhouding verlengd.

De feiten gebeurden rond 1.45 uur in café Kelly's aan het Statieplein. Een 35-jarige man uit Kruishoutem en een 55-jarige man uit Aalst werden er aangesproken door twee broers van 20 en 28 jaar oud.

Nadat ze bevestigend hadden geantwoord op de vraag of ze homo waren, werden de twee mannen in elkaar geslagen door de broers. Ze gebruikten daarbij stoelen en een biljartkeu als wapens. De 35-jarige man werd in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis. Intussen is hij buiten levensgevaar. Het 55-jarige slachtoffer mocht na verzorging al naar huis, maar is wel arbeidsongeschikt.

Opgepakt in ziekenhuis


'Na de aanval gooiden de verdachten ook nog het venster van het café in met een terrastafel. Daarna vluchtten ze weg met een bromfiets', zegt parketwoordvoerder Jurgen Coppens. 'De lokale politie pakte de twee mannen op toen ze zich voor verzorging van hun eigen verwondingen aanboden in het ziekenhuis. Volgens de huidige elementen van het strafonderzoek gaat het om homofoob geweld.'

De broers zijn geen onbekenden voor het gerecht. Ze werden donderdagnamiddag voor de onderzoeksrechter geleid wegens opzettelijke slagen en verwondingen, ingegeven door homofobe motieven en met arbeidsongeschiktheid tot gevolg. De onderzoeksrechter besliste om hun aanhouding te verlengen. De broers riskeren tot twee jaar cel.

'Dringend nood aan actieplan'

Çavaria, de belangenorganisatie van holebi's en transgenders in Vlaanderen en Brussel, reageert ontzet op het incident in Aalst. 'Homo- en transfoob geweld komen helaas in alle lagen van de bevolking voor, en blijkbaar ook in alle gemeenten of steden. We zijn geschokt door deze laffe daad van agressie', klinkt het.

Na de homofobe moord in mei in Luik vroeg Çavaria een nationaal actieplan tegen homo- en transfobie. Premier Di Rupo, en de ministers Turtelboom en Milquet beloofden kort nadien om daar nog dit jaar werk van te maken. 'De hoogdringendheid van zo'n actieplan is helaas nogmaals bewezen', zegt Çavaria-coördinator Yves Aerts.

Ook Jean-Jacques De Gucht, lijsttrekker voor Open VLD in Aalst, reageerde op het incident: 'De geweldplegingen, ingegeven door een onaanvaardbare intolerantie tegenover mensen met een homoseksuele geaardheid, kunnen onder geen enkele manier door de beugel.'

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio