Zwemverbod in Oostende wegens te veel regen

Zwemverbod in Oostende wegens te veel regen

Foto: Dominique Jauquet

OOSTENDE - Aan het noodstrand van Oostende is een zwemverbod afgekondigd. Die zone kampt al langer met problemen, maar de regenval van de voorbije dagen zou mee verantwoordelijk zijn voor de verslechtering van de waterkwaliteit.

Wekelijks neemt de Vlaamse Milieumaatschappij stalen uit de badzones aan de kust om de waterkwaliteit te controleren en te toetsen aan de normen.

'In het geval van het noodstrand in Oostende zijn de normen overschreden en is er dus een zwemverbod afgekondigd’, zegt Gerrit Tilborghs van de Vlaamse Gezondheidsinspectie. ‘We gaan er van uit dat een zwemmer steevast enkele happen water naar binnen krijgt, dus dat verbod is nodig. Het inslikken van dat water kan leiden tot diarree of een aantasting aan de luchtwegen.’

De regenval van de voorbije dagen zou de oorzaak zijn van de forse verslechtering van de waterkwaliteit.

‘De zone ligt in de nabijheid van de haven, dus optimaal is de kwaliteit sowieso niet. Wel aanvaardbaar volgens de Europese Commissie’, aldus Tilborghs. ‘maar de regenval zorgt ervoor dat waterzuiveringsstations de stroom niet kunnen slikken en dat ongezuiverd water in rivieren terechtkomt. Daarnaast stijgt het water hoger op de oevers. Daardoor komen uitwerpselen van vogels en dieren in het water terecht. Hetzelfde probleem zien we vaak in zwemvijvers.’

De zone wordt dagelijks onderzocht. De kans bestaat dat binnen een paar dagen het zwemverbod aan het noodstrand opnieuw wordt ingetrokken. In andere badzones zouden er geen problemen zijn.
 

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio