Mode

'Beha is ouder dan korset'

Een opmerkelijke vondst in Oostenrijk heeft een nieuw licht geworpen op de geschiedenis van het vrouwenondergoed. Archeologen vonden er beha's die dateren uit de late Middeleeuwen en bewijzen dat de beha ouder is dan het korset, in tegenstelling tot wat altijd gedacht werd.

Wetenschappers van de Universiteit van Innsbruck hebben tijdens de renovatie van een Oostenrijks kasteel lapjes stof gevonden die bij nader inzien ooit beha's zijn geweest. Uit intensief onderzoek is gebleken dat de kledingstukken dateren uit de late Middeleeuwen, meer bepaald tussen 1440 en 1485. Een spectaculaire ontdekking, want tot voor kort werd de beha beschouwd als een uitvinding uit de 19de eeuw, toegeschreven aan de New Yorkse Phelps Jacobs.

'Voor zover we wisten bestond er in de vijftiende eeuw nog niet zoiets als een beha', vertelt Beatrix Nutz, de archeologe die de ontdekking deed. 'Maar de vier beha's die we vonden, lijken echt op de beha's die vrouwen vandaag dragen'. De stukken werden al gevonden in 2008, maar het duurde lange tijd voor kon vastgesteld worden hoe oud ze precies waren. Opvallend is dat ook deze oude beha's meer waren dan alleen functioneel: ze werden al versierd met onder meer kanten details.

 


Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees