Seks & Relaties

Schrijfster en cartooniste Fleur Van Groningen geeft advies met een knipoog

ADVIES. 'Mijn vriendin praat alleen maar over zichzelf'

ADVIES. 'Mijn vriendin praat alleen maar over zichzelf'

Foto: shutterstock

'Een vriendin slaagt er altijd in om het gesprek op zichzelf te betrekken'. Schrijfster en cartooniste Fleur Van Groningen geeft advies.

Hoi Fleur,

Een vriendin slaagt er altijd in om het gesprek op zichzelf te betrekken. Mocht ze nu met fantastische verhalen of intelligente inzichten aankomen, was dat niet zo'n probleem. Maar eerlijk: zo interessant is het niet. Het is vrij egocentrisch en de ambiance wordt er niet beter op. Is dit typisch voor vrouwen en bovenal: hoe lossen we dit op?
Wendy L. uit Kaprijke

Mag ik je een citaat van de Duits-Amerikaanse psycholoog Erich Fromm voorschotelen? 'Niet met eigenliefde, maar juist met haar tegendeel is egoïsme identiek. De narcistische mens blijkt in de diepste grond niet op zichzelf verliefd, maar juist van afkeer en haat jegens zichzelf vervuld.' Een waarheid als een koe. Wat je jezelf geeft, heb je niet van een ander nodig. En omgekeerd: haat je jezelf, dan zoek je de liefde en bevestiging van anderen op. Hoe dieper die haat, hoe hoger de nood. Ik kom regelmatig op verplichte feestjes met BV's. Veel van hen doen niet anders dan het gesprek op zichzelf betrekken. Niet omdat ze zo vol zijn van zichzelf, maar juist omdat ze het slachtoffer van hun bekendheid zijn geworden: ze horen zoveel meningen over zichzelf, dat ze zo veel mogelijk positieve reacties opzoeken om hun onzekerheid te bestrijden. Pijnlijk en vermoeiend. Dat vrouwen vaker in dit soort gedrag vervallen komt volgens mij omdat vrouwen meestal gevoeliger zijn voor 'wat de anderen wel niet zullen denken', dan mannen. Terwijl iemands mening toch vooral iets over die persoon zelf zegt. Daarnaast zijn mannen vaak introverter en meer het type voor 'geen woorden maar daden' – in geval van knagende onzekerheid is De Daad, de egobooster bij uitstek. Misschien moet je er eens voorzichtig met je vriendin over praten? Wees mild: haar egoïsme komt voort uit onzekerheid, niet uit arrogantie. Maar genoeg over jullie, laten we het eens over mij hebben! Ook ik heb de kwalijke eigenschap om te veel over mezelf te lullen als ik me niet op mijn gemak voel. Maar dat lost zich vanzelf op in het gezelschap van mensen bij wie ik me goed voel en ik mezelf kan zijn. Als jouw vriendin beseft dat jij haar bondgenootje bent, voelt ze misschien minder de drang om naar de goedkeuring van anderen te vissen.

Heb je zelf een vraag voor Fleur? Mail ze naar fleur.van.groningen@nieuwsblad.be

Corrigeer

In het nieuws

Het beste van Enkel voor abonnees