Seks & Relaties

Schrijfster en cartooniste Fleur Van Groningen geeft advies met een knipoog

ADVIES. 'Mijn vriendin heeft geen manieren'

ADVIES. 'Mijn vriendin heeft geen manieren'

Foto: shutterstock

'Een vriendin van me durft zich nogal boertig te gedragen in gezelschap en heeft dat totaal niet door'. Schrijfster en cartooniste Fleur van Groningen geeft raad.

Beste Fleur,

Een vriendin van me durft zich nogal boertig te gedragen in gezelschap en heeft dat totaal niet door. Ze peutert tussen haar tanden, geeuwt luidkeels, legt haar voeten op stoelen of tafels. Ik vind dat niet fijngemanierd, maar durf er niets van te zeggen. Hoe wijs ik haar er subtiel op?
Didier V. uit Sint-Truiden

Waarom zou je subtiel zijn tegen iemand die niet weet wat subtiliteit is? Noem de dingen bij naam. Kan jouw vriendin daar niet tegen, dan moet ze maar snappen dat jij het net zo moeilijk hebt met haar onverbloemde ajuinboeren. Als blijkt dat ze het inderdaad niet beseft én er iets aan wil doen, kan je haar helpen. Niet met een schop onder tafel, maar door haar gedrag te kopiëren. Wees haar spiegel. Werkt dat niet, beroep je dan op het Little Albert Experiment. De Amerikaanse psycholoog John Watson liet een kleuter naar afbeeldingen van dieren kijken. Telkens er een witte rat in beeld kwam, verraste hij het knaapje met oorverdovend lawaai. Zo ontwikkelde kleine Albert een panische angst voor witte ratten. Wat Watson kon, kan jij natuurlijk ook. Door twee deksels van vuilnisemmers tegen elkaar te slaan telkens je vriendin in de fout gaat, conditioneer je haar in een handomdraai. Die tip kreeg ik trouwens van Lieven Scheire, die onlangs zijn verloving aangekondigde. Het werkt dus écht.

Heb je zelf een vraag voor Fleur? Mail ze naar fleur.van.groningen@nieuwsblad.be

Corrigeer

In het nieuws

Het beste van Enkel voor abonnees