Vakantie

Op verkenning rond het meer van Ohrid

Macedonië is een land met een rijk verleden, maar ook met prachtige meren, bossen en gebergten. Wij trokken naar het meer van Ohrid in het zuidwesten van het land. Ideaal voor sportievelingen, natuurliefhebbers en zonnekloppers.

1. Een van de oudste meren ter wereld
In het Macedonische stadje Ohrid kijk je uit over het immense meer. Het meer van Ohrid is een van de grootste van de Balkan en met z'n ruim drie miljoen jaar ook een van de oudste ter wereld. Het uitzicht is immens. Dit meer wordt omgeven door groene glooiende landschappen met weilanden, bossen en bloemenvelden. Dat gaat langzaam over in hooggebergte. Gelukkig werd beslist om dit prachtige stuk natuur te beschermen. Het nationale park Galicica vormt een natuurlijke grens tussen Macedonië en Albanië.

2. Sportief of zonneklopper?
Deze bestemming leent zich perfect voor actieve vakanties. Een aanrader zijn de begeleide mountainbiketrips die Corendon in samenwerking met een lokale partner organiseert. De ideale manier om de groene glooiende regio te verkennen.

Wie liever van rust houdt en met een boekje van de zon geniet, blijft lekker bij het meer hangen met een Macedonisch biertje, een koffie of een likeurdrankje, want dat laatste lusten ze wel in de Balkan. Het water is helder en in de zomermaanden leent dit meer zich perfect voor een verfrissende duik. Ook bootjes, kano's of pedalo's kan je op verschillende locaties huren.

3. Stadje met 365 kerken
Het stadje Ohrid is een must voor al wie van cultuur en gezelligheid houdt. Ohrid is het toeristische centrum van Macedonië en is een van de oudste Europese nederzettingen. Het oude gedeelte van de stad staat sinds 1979 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Ohrid is klein, maar telt wel 365 kerken. Eentje voor elke dag van het jaar, wordt wel eens gegrapt. Wie liever met de locals praat in plaats van bidt, kan best naar de rand van dat oude stadsdeel gaan. Daar vind je gezellige restaurants, terrasjes en een straat vol bars. Voor een romantische zonsondergang verhuis je naar een van de restaurants aan de rand van het meer.

4. Koffiedrinken in Monastir
Bitola is, na Skopje, de op een na grootste stad van Macedonië en ook bekend onder de oude naam Monastir. Gedurende het Ottomaanse Rijk was deze stad een belangrijk administratief en diplomatiek centrum met veel Europese consulaten. Tegenwoordig is de sfeer in Bitola eerder relaxed met een unieke balans tussen Balkanvibes, mediterrane en Turkse invloeden. In de beroemde wandelstraat Sirok Sokak (wat simpelweg brede straat betekent) wordt duchtig heen en weer geflaneerd. Aan weerszijden vind je de ene koffiebar naast de andere waarvan alle terrassen afgeladen vol zitten. 'Koffiedrinken zou je de nationale hobby van de Macedoniërs kunnen noemen', vertelt onze gids. 'Heb je je vrienden nodig, dan kan je ze best op een terrasje zoeken', lacht hij. Wanneer we aan tafel schuiven in een traditioneel Macedonisch restaurant voor een heerlijke mezze van diverse ovenschoteltjes merken we dat ook die restaurants 's middags op volle toeren draaien. Met reden, want het eten is hier heerlijk. De Macedonische keuken is een zeer pure keuken boordevol zuivere ingrediënten.

Naast het eten verdienen natuurlijk ook vele bezienswaardigheden speciale aandacht in de stad; zoals de Turkse bazaar, de moskeeën Isak Pasha en Yeni en de St. Dimitijakerk vol iconen en gigantische muur- en plafondschilderingen. Ook het nationale museum is een aanrader omdat je op een zeer overzichtelijke en aangename manier inzicht krijgt in de geschiedenis van de stad en het land. Op de terugweg naar het meer van Ohrid brengen we in de regio Prespa nog een bezoek aan het nationale kledingmuseum.

5. Dagje Albanië
Albanië mocht jarenlang –tijdens het strenge communistische regime van Enver Hoxa– niet bezocht worden door toeristen. Ondertussen is het land stilaan aan het ontwaken en zeker een bezoek waard. Albanië is een bergachtig land met een mooie, ruige natuur. Wanneer je een reis naar Ohrid in Macedonië boekt, kan je via Corendon inschrijven op een daguitstap naar Albanië aan de overkant van het meer. Zodra je de grens oversteekt, merk je het cultuurverschil. Op het programma staan Pogradec en Lin Peninsula. In Pogradec kan je tijdens een wandeling de sfeer van dit andere land opsnuiven en de cultuurverschillen tot je laten doordringen. Vanaf Lin Peninsula heb je een prachtig zicht op het meer van Ohrid en op Macedonië aan de overkant.

's Middags kan je in een van de restaurantjes de beroemde forel van het meer uitproberen. In Albanië is deze vis niet beschermd, maar aan de Macedonische zijde van het meer wel. 's Avonds rij je terug naar Macedonië langs de oevers van het meer, terwijl je getrakteerd wordt op een prachtige zonsondergang die de lucht romantisch paars en roze kleurt.
 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees