Antwerpse moskeeën zetten stewards in tegen overlast tijdens ramadan

Antwerpse moskeeën zetten stewards in tegen overlast tijdens ramadan

Foto: WKB

ANTWERPEN - Twaalf Antwerpse moskeeën zetten stewards in om de overlast 's avonds op straat te beperken. Vandaag is immers de ramadan begonnen, de islamitsche vastenmaand. Tijdens de ramadan kwamen er in het verleden klachten van buurtbewoners over geluids- en parkeeroverlast.

Tijdens de ramadan mogen moslims van zonsopgang tot zonsondergang niet eten of drinken. Ze mogen ook geen seksuele betrekkingen hebben.

De ramadan is een drukke periode voor moskeeën, zegt de stad Antwerpen in een persbericht. Veel moslims bezoeken hun moskee dan na de vastenverbreking, na zonsondergang. Dat kan parkeerellende en geluidsoverlast veroorzaken

Twaalf moskeeën zetten samen 35 stewards in om die overlast te beperken. Deze stewards zijn bestuursleden van de deelnemende moskeeën. Ze zullen moskeebezoekers aanspreken en hen aanmanen om rekening te houden met de buren. Ze vormen ook een aanspreekpunt voor de buurt. De moskeegidsen zijn vrijwilligers en werken samen met buurttoezicht en de politie.

 'Vanaf 22.30 uur staan ze hier op straat en spreken ze mensen toe en vragen om rekening te houden met de buren die dan al slapen', zegt Abdellatif Akhandaf, medewerker van de stad Antwerpen, aan de vrt-radio.

De stewards komen er na een proefproject vorig jaar  in Luchtbal, Deurne-Noord en Borgerhout, dat goede resultaten afwierp.

De ramadan duurt tot en met 19 augustus.

 

 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio