Mode

High Fashion Low Countries van start

We hebben een zwak voor duurzame en innovatieve mode. Het zijn hot items, waar nu ook de Belgische en Nederlandse modescène een overkoepelend project aan wijden. Met ‘High Fashion Low Countries’ bundelen zes ontwerpers de krachten.

De aftrap voor het project werd gegeven in Amsterdam, tijdens Amsterdam Fashion Week. Op het Belgische luik is het nog even wachten tot oktober. Dan opent - tijdens het zogenaamde ModeParcours in het nieuwe modecentrum MAD in Brussel - een expo met installaties van de zes designers, gevolgd door lezingen rond ‘Slow Fashion’.

High Fashion Low Countries
Het project betreft een unieke kruisbestuiving tussen België en Nederland, met slowfashion en innovatie als centrale thema’s. Initiatiefnemer is de Nederlandse ambassade in Brussel, met Javier Barcala en Eve-Marie Kuijstermans als curatoren van het project.

Voor België kozen ze Céline De Schepper, Katrien Van Hecke en Helena Lumelsky. Jantine Van Peski, Natalie de Koning en Pauline Van Dongen representeren Nederland. Het zijn één voor één designers die duurzaamheid en eerbied voor ambachtelijk technieken in hun werk integreren. Speciaal voor het project hebben ze een serie van 3 nieuwe silhouetten gecreëerd
 

Belgische designers
Céline De Schepper – afgestudeerd aan la Cambre – liet zich inspireren door de strakke silhouetten uit de jaren 20, met Josephine Baker als ultieme inspiratiebron. In haar silhouetten komen houtbewerking, borduren en kantklossen harmonieus samen.

In de creaties van Lena Lumelsky – afgestudeerd aan de Antwerpse Modeacademie – speelt het juweel de hoofdrol, waarbij ze aan de slag ging met goudsmeden, diamantairs en objecten die ze vond op de vlooienmarkt.

Katrien Van Hecke – afgestudeerd aan de Antwerpse Modeacademie – is in de ban van stoffen en ambachtelijke printtechnieken. Ze liet zich inspireren door de vergankelijkheid van het leven, dat ze vertaalde naar geprinte weefsels van pure merinos-wol.
 

Nederlandse designers
Jantine Van Peski - afgestudeerd aan de Antwerpse Modeacademie – ging verder op haar afstudeercollectie Wires 10.0 , die in het oog springen door de macramé techniek. In haar silhouetten combineert ze katoen, wol, zijde en glanzende garens tot een indrukwekkend geheel.

Pauline Van Dongen – afgestudeerd aan ArtEZ hogeschool – combineert traditionele knooptechnieken met strakke moderne lijnen. Ze ontwierp ook zeer spectaculair schoeisel, dat opvalt door de hak van plexiglas.

Natalie de Koning – afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht – gebruikte de inboedel van een overleden persoon uit Utrecht als inspiratiebron. In haar silhouetten combineert ze oude kledij, dekens, gordijnen, tapijt, nepplanten en ouderwets naaigerei.

Meer info en updates rond het programma, zoals de lancering van een film, tijdschrift en seminaries: www.highfashionlowcountries.com

   styletoday

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees