Belgische rente zakt opnieuw naar dieptepunt

Spaanse tienjaarrente boven de kritieke drempel van 7 procent

De evolutie van de rentespread in Spanje en België dit jaar alleen. Foto: Thomson Reuters Datastream

De Spaanse tienjaarrente is vrijdagmiddag boven de dramatische kaap van de 7 procent gestegen. De stijging komt er op het moment dat de Financiënministers binnen de eurogroep samenzitten om de modaliteiten van de hulp voor de Spaanse banken goed te keuren. Die steun kan oplopen tot 100 miljard euro. De Belgische rente is daarentegen gezakt naar een nieuw dieptepunt van 2,39 procent.
Iets na 12.00 uur steeg de Spaanse tienjaarrente tot 7,065 procent. De Belgische tienjaarsrente daalt ondertussen verder naar zijn laagste niveau ooit. Omstreeks 13.00 uur kwam ze uit op 2,36 procent. Eind vorig jaar piekte de Belgische rente nog op net geen 6 procent.
 
Spanje verwacht bovendien in 2013 in recessie te blijven. De Spaanse economie zal dit jaar met 1,5 procent krimpen en in 2013 met 0,5 procent. Pas daarna komt er een terugkeer naar groei. Dat heeft de Spaanse minister van Financiën Cristobal Montoro vrijdag gezegd. Tot dusver was de verwachting dat dit jaar de Spaanse economie met 1,7 procent zou krimpen en volgend jaar met 0,2 procent zou groeien.
 
De Belgische rente daarentegen is gezakt naar een nieuw dieptepunt van 2,39 procent. Het verschil met de rente van gidsland Duitsland in nog nooit zo klein geweest. De spread bedraagt momenteel 122 punten. 
 

 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees