Aanvaller premetrostation Lemonnier bekent nog twee andere moorden

Aanvaller premetrostation Lemonnier bekent nog twee andere moorden

Foto: BELGA

BRUSSEL/SINT-AGATHA-BERCHEM/TERVUREN - De man die eerder deze week een andere man neerstak in het Brusselse premetrostation Lemonnier, heeft twee andere moorden bekend. Hij gaf aan de speurder toe dat hij in mei in Tervuren een advocaat doodstak. Eerder vermoordde hij ook al een Roemeen met een bijl, zegt VRT-radio.

De 38-jarige Roemeen Ionel Ludusan werd begin deze week opgepakt na een vechtpartij in het Brusselse premetrostation. Hij verwondde daarbij zijn tegenstander met een mes. Hij werd daarvoor aangehouden voor poging tot doodslag.

Bij de ondervragingen voor die zaak, heeft de Roemeen ook twee andere moorden bekend. Hij heeft toegegeven dat hij op 22 mei een advocaat doodstak in Tervuren, zegt woordvoerder Patrick Vits van het Leuvense parket aan VRT -radio.

'Er zijn bekentenissen dat men een metaaldiefstal pleegde en daarbij werd opgemerkt door het slachtoffer', aldus Vits. 'Nadien is dan een discussie gevolgd tussen de hoofdverdachte en het slachtoffer waarbij de hoofdverdachte het slachtoffer enkele messteken in het hoofd heeft toegebracht.' Volgens Vits geeft de verdachte zowel de diefstal als de messteken toe.

Metaaldiefstal

Uit de eerste vaststellingen bleek dat de feiten op 22 mei werden gepleegd door twee personen die vermoedelijk afkomstig waren uit Oost-Europa. De twee hadden een metaaldiefstal gepleegd in een naburige leegstaande kazerne. Het slachtoffer had dit opgemerkt en was de verdachten gevolgd. Na een confrontatie met een van hen, Ionel Ludusan, werd hij neergestoken met een mes in het hoofd. De 47-jarige advocaat overleed enkele dagen later aan zijn verwondingen.

De moordsectie van de Federale Gerechtelijke Politie Leuven kon via een buurtbevraging en een telefonie-onderzoek de identiteit en de locatie achterhalen van een van beide personen. Het ging om een 44-jarige man van Oost-Europese afkomst die verbleef in Jette. Hij werd dinsdag opgepakt en woensdag voorgeleid voor de onderzoeksrechter en aangehouden. Hij gaf de diefstal toe maar stelde niet betrokken te zijn bij de steekpartij.

De steekpartij in Lemonnier vertoonde opvallende gelijkenissen met de het incident in Tervuren. Vooral de modus operandi en de persoonsbeschrijving van de dader leken hard op elkaar.

Dankzij een snelle informatie-uitwisseling met de politionele en gerechtelijke diensten van Brussel konden de onderzoekers van de moordsectie in Leuven de 38-jarige verdachte van de steekpartij in Brussel identificeren als de hoofdverdachte van de feiten in Tervuren. Hij werd vrijdag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Leuven en aangehouden op verdenking van roofmoord. De man bekende de feiten.

Tweede moord

De verdachte wordt niet alleen aangehouden voor deze moord en de vechtpartij in Brussel. Hij heeft ook een tweede moord toegegeven. Begin mei zou hij in Zellik een 43-jarige dakloze vermoord hebben met een bijl in een verlaten fabriek in Zellik. De Roemeen beweert zelf wel dat zijn slachtoffer hem samen met een andere dakloze had aangevallen en dat hij dus uit wettelijke zelfverdediging handelde. De onderzoeksrechter hield de man ook aan voor die feiten.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees