Gitaarbouwer Fender bergt beursplannen voorlopig op

Fender: een naam als een klok in de gitaarwereld. Foto: AFP

De legendarische Amerikaanse gitaarbouwer Fender heeft zijn beursplannen voorlopig opgeborgen. Reden zijn de huidige marktomstandigheden en de zorgen over de economische ontwikkeling in Europa, zo heeft Fender-topman Larry Thomas vrijdag gemeld.

Fender kondigde begin vorige week nog aan 160 miljoen dollar (130 miljoen euro) te willen ophalen met zijn geplande beursgang. Daarmee zou de waarde van de gitaarbouwer op zowat 400 miljoen dollar komen.

Fender Musical Instruments, zoals de volledige naam luidt, werd in 1946 opgericht door Leo Fender. De onderneming bouwt de Stratocaster ("Strat"), een van de populairste elektrische gitaren ter wereld. De gitaren van Fender zijn verbonden aan grote namen uit de muziekwereld zoals Jimi Hendrix, Frank Zappa, Eric Clapton, Bruce Springsteen en Bob Dylan.

De gitaarbouwer boekte vorig jaar een omzet van ruim 700 miljoen dollar en een nettowinst van 19 miljoen dollar. Het bedrijf ziet vooral groei in opkomende markten als China en India, waar gitaarmuziek populairder wordt.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees