Nationale feestdag

Militair defilé in Brussel gehouden

In Brussel hebben tienduizenden mensen het traditionele militair defilé bijgewoond naar aanleiding van de nationale feestdag. Het defilé stond in het teken van de internationale militaire samenwerking en de zestigste verjaardag van het regiment paracommando.

Het defilé wordt naar jaarlijkse gewoonte bijgewoond door de leden van de koninklijke familie, leden van de regering en tal van andere hoogwaardigheidsbekleders.

Prins Laurent was dit jaar opnieuw aanwezig op de tribune van de koninklijke familie. Vorig jaar moest Laurent wegblijven, na zijn omstreden bezoek aan de Congolese president Joseph Kabila. Laurent was in het gezelschap van prinses Claire en twee van hun kinderen.

Voor aanvang schouwde koning Albert, uitgedost in militair uniform, de troepen.

Door het relatieve goede weer was de opkomst langs de straten in de buurt van het koninklijk paleis groot. Het defilé openende om 16 uur met de muziekkapel van de Zeemacht, gevolgd door de veteranen en de kadetten.

Naast de 1.500 manschappen te voet - onder wie onlangs teruggekeerde detachementen uit Afghanistan en Libanon - reden een dertigtal pantservoertuigen door de Brusselse straten.

Hoogtepunt van het defilé was de vlucht van een prototype van het nieuwe militaire transportvliegtuig Airbus A400M, het toestel dat over enkele jaren huidige C-130's moet vervangen. Een Belgische testpiloot vloog het toestel vanuit het Franse Toulouse over Brussel.

Rond 17 uur begon het burgerlijke luik van de parade. Het is nu al veel jaren dat naast het leger ook de politie, brandweer, civiele bescherming en andere hulpdiensten deelnemen aan het defilé.

Koning Albert woont Te Deum bij

Koning Albert en koningin Paola, koningin Fabiola, prins Filip en prinses Mathilde trokken zaterdagvoormiddag al naar de Sint-Michiels-en-Sint-Goedelekathedraal voor het Te Deum. Onder meer premier Elio Di Rupo en zijn federale collega's Joëlle Milquet, Didier Reynders en Paul Magnette woonden de viering bij. Buiten gaf het publiek hen een warm onthaal.

Prinses Astrid en prins Lorenz trokken naar de Sint-Baafskathedraal in Gent, Prins Laurent en prinses Claire woonden de viering in Luik bij, in de Sint-Paul-kathedraal.

Nadien zullen de prinsen en prinsessen een aantal activiteiten in het Warandepark bezoeken. Ook de Stichting prins Laurent heeft er een activiteit: kinderen op een speelse manier laten kennismaken met de dieren in het park.

Om 23 uur is er dan het vuurwerk, waar prins Laurent en zijn vrouw Claire aanwezig zullen zijn.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees