Prijs cultuurverdienste voor Rika Demoen (88)

Prijs cultuurverdienste voor Rika Demoen (88)

Rika Demoen kreeg de onderscheiding onder meer voor haar werk als dirigente van het Lovendegems gemengd zangkoor Singhet Vro. Foto: osw

Lovendegem -

De prijs voor cultuurverdienste gaat dit jaar naar Rika Demoen. Deze 88-jarige kranige Lovendegemse is tot op vandaag nog steeds dirigente van het Lovendegems gemengd zangkoor Singhet Vro, een koor dat ze in 1978 mee oprichtte. Met dit koor trad zij meermaals op tijdens de IJzerbedevaart en al 19 maal als podiumkoor op het jaarlijkse Vlaams Nationaal Zangfeest. In 2010 was Demoen zeventig jaar ononderbroken leidster van gemengde zangkoren. Tijdens die zeventig jaar werkte ze samen met mensen als Alain Platel, en Armand Preud'homme. Demoen was ook meer dan dertig jaar muzieklerares in het Sint-Bavohumaniora in Gent, waar ze ook het meisjeskoor leidde.

Ze was daarnaast jarenlang repetitor bij de Gentse Oratoriumvereniging voor de uitvoering van de Mattheuspassie, dirigeerde jarenlang de samenzang in de Sint-Martinuskerk en zetelde als muziekexpert in zangwedstrijden in Lovendegem. Ondanks haar hoge leeftijd is en de laatste jaren ook de zorg voor haar echtgenoot Maurits Witdouck is zij nog steeds actief. Demoen mocht de prijs ontvangen uit handen van cultuurschepen Nick Mouton (N-VA).

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio